MAROSTICA - De jacht op stimulerende middelen in de sport legt ingewikkelde tegenstellingen bloot. De Italiaanse antidopingbrigade nam woensdag tijdens de Ronde van Italië bij de ploeg Davitamon een Alti-trainer in beslag. Deze simulator van bergritten is volgens de Italiaanse wet verboden, maar niet in de reglementen van het WADA, het internationale antidopinginstituut.

De internationale wielerunie UCI klaagde donderdag over de gang van zaken. Ze schaarde zich achter de wielerploeg en steunt de artsen die niet meer weten aan welke afspraken ze zich moeten houden. De UCI erkent de werking van de Italiaanse wet, maar vindt dat de situatie niet werkbaar meer is. Het is tijd voor internationale harmonisatie, vindt de unie.

De arts van Davitamon, Daniel De Neve, is formeel onderwerp van onderzoek van justitie in Italië. Hij is echter nergens officieel van beschuldigd. De Neve is ook niet aangehouden. Hij kon donderdag voor de start van de elfde etappe van de Giro gewoon rondwandelen en zijn werk doen.

Hotelkamers

De Italiaanse politie bekeek woensdag de hotelkamers en vervoermiddelen van de Belgische Davitamon-ploeg en het Spaanse Saunier Duval. Behalve de hoogtesimulator werden infusen in beslag genomen. Volgens De Neve was de aanwezigheid daarvan officieel gemeld bij het begin van de wielerronde. Desondanks nam de politie er tweehonderd mee. Het bezit van infusen is in Italië verboden. De Belgische arts zei echter dat zijn ploeg slechts onschuldige middelen per infuus toedient.