Turner Yuri van Gelder heeft zijn internationale rentree opgeluisterd met een plek in de finale aan de ringen. Bij de wereldbekerwedstrijd in Osijek kwalificeerde de Brabander zich als zesde voor de finale van zondag met acht turners.

Van Gelder (35) kwam in de kwalificatie tot een score van 14,000. Denis Abliazin uit Rusland was de beste met 15,000. Hij maakt in de Kroatische stad zijn rentree in het internationale circuit.

De ringenspecialist werd bijna twee jaar geleden tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro naar huis gestuurd, omdat hij na de kwalificaties een nacht op stap was geweest buiten het atletendorp. Het leidde tot een rechtszaak en een vertrek uit de nationale ploeg.

Bondscoach Bram van Bokhoven liet de Brabander buiten zijn selectie die toewerkt naar de Spelen van 2020 in Tokio. Van Gelder moet zich nu financieel zelf zien te redden. Dankzij een sponsor kan hij meedoen aan een aantal wereldbekerwedstrijden voor de Challenge Cup.

Van Gelder is de komende weken ook van de partij in de Portugese stad Guimarães (juni), de Turkse badplaats Mersin (juli) en Szombathely in Hongarije (september).

"Ik weet dat ik geen smetteloos verleden heb en de jaren beginnen te tellen, maar ik houd te veel van deze sport om nu te stoppen", aldus Van Gelder, die traint onder begeleiding van Hassan Zaazouz. "Sportief behoor ik nog altijd tot de besten."