ROSSANO VENETO - De antidopingbrigade van de Italiaanse politie heeft woensdag tijdens de tiende etappe onderzoek gedaan bij twee wielerploegen. Het gaat om de Belgische formatie Davitamon-Lotto en het Spaanse team Saunier Duval. Dat hebben bronnen in de Italiaanse wielerwereld woensdagavond bevestigd.

Bij het bezoek aan Davitamon in het hotel zou een zuurstofapparaat, dat de aanmaak van rodebloedlichaampjes bevordert, in beslag zijn genomen. Met het toestel, Alti-trainer genoemd, kunnen omstandigheden op grote hoogte worden nagebootst. Het apparaat is niet verboden door het internationale antidopingbureau (WADA), maar zou wel in strijd zijn met verscherpte Italiaanse wetgeving.

Apparaat

"Iedereen gebruikt dit apparaat", zei Allan Peiper, de ploegdirecteur van Davitamon. "Het is zeker niet illegaal onder de regels van onze eigen wielerunie UCI. Of de Italiaanse wet het verbiedt, weet ik niet. Maar als wij een probleem hebben, hebben de andere teams dat ook."

In het hotel van Saunier Duval zagen agenten van de Italiaanse dopingpolitie hoe teamarts Maria Sagasti haastig "vijf of zes" infuuspreparaten trachtte weg te gooien. Volgens een verklaring van de ploegleiding zou het gaan om een medisch verantwoorde behandeling van de renners waarvoor bij het begin van de Giro zowel bij het Italiaans Olympisch Comité (CONI) als de internationale wielerfederatie (UCI) toestemming was gevraagd en gekregen.

Paniek

"Goed, onze teamarts raakte misschien een beetje in paniek toen ze die agenten in het hotel zag", legde ploegdirecteur Algeri uit. "Daarom wilde ze die infuusdingen kwijtraken. Maar we hoeven ons echt nergens zorgen om te maken."

De directie van de Ronde van Italië wilde woensdagavond nog niet reageren op de acties van de dopingbestrijders. "We hebben nog geen informatie gekregen van de politie", sprak directeur Angelo Zomegnan kribbig. "We weten niet over wie en waarover het allemaal gaat. Over eventuele sancties kunnen we dus nog niets zeggen. Maar wel belangrijk is om te weten dat de wetten van een land de reglementen van een sport overstijgen."