LISSABON - CSKA Moskou heeft het Portugese voetbal opnieuw met een trauma opgezadeld. De Russische ploeg versloeg woensdagavond Sporting Lissabon in eigen stadion met 3-1 in de finale van de UEFA-beker. De nederlaag zorgde voor een pijnlijke herinnering aan de eindstrijd van het EK van 2004. Ook toen speelde Portugal voor eigen publiek en verloor het elftal; met 1-0 van Griekenland.

Die dramatische nederlaag zorgde voor een haast onuitwisbaar verdriet in de straten van Lissabon. Grote mannen, kleine kinderen, volwassen vrouwen en opgeschoten jeugd: iedereen in het voetbalgekke land huilde destijds dikke tranen. Van ongeloof en van onbegrip. De echo van die deceptie klonk donderdagavond door in Estadio José Alvalade en kon niet worden gedoofd. Na een prachtig begin werd Sporting weggecounterd door de Russische legerploeg. Dezelfde speelstijl die Portugal op het EK fataal werd.

Mooi voetbal

De poging van Sporting Clube de Portugal om de wond van 2004 deels te dichten, ging voor rust gepaard met mooi voetbal en een fantastische openingstreffer in de finale tegen CSKA Moskou. De Russische ploeg, gesteund door Chelsea-miljardair Roman Abramovitsj, speelde afwachtend en daar maakte het technisch uitgekookte Sporting handig gebruik van. In de 29e minuut kreeg Rogerio de ruimte om de bal op de rand van het zestienmetergebied aan te nemen en haalde vervolgens vanuit de draai verwoestend uit. De bal plofte vervolgens, onbereikbaar voor de doelman, in de kruising.

Scoringskansen

De treffer was verdiend, al kreeg de thuisploeg tot het doelpunt en ondanks een enorm overwicht geen echte scoringskansen. De beste mogelijkheid kwam op naam van Ignasjevisj, verdediger in Russische dienst. Hij kopte een corner steenhard vlak langs de paal van zijn eigen doel. Sporting kwam vervolgens vlak voor rust nog wel met de schrik vrij. Uit een uitgekiende counter kwam sterspeler Vágner Love vrij voor het doel. De schutter schrok zo van de kans dat hij de bal knullig over de achterlijn liet hobbelen.

Achilleshiel

Na de pauze werd het spel van de Russen steeds beter. De ploeg kreeg door dat de achilleshiel van de Portugezen in de verdediging ligt. Zoals AZ al aantoonde (4 goals in twee wedstrijden) is de achterhoede van Sporting de zwakste linie van het elftal. In de 56e minuut kopte Alexei Berezoetski de gelijkmaker binnen - na een scherp aangesneden vrije trap van uitblinker Carvalho. Enkele minuten later stond hij opnieuw aan de basis van een goal. Zjirkov profiteerde van het steekpassje van Carvalho en dompelde het stadion in rouw: 2-1.

Aanvallen

Volop aanvallend probeerde Sporting de dreigende nederlaag af te wenden. De Portugezen speelden aanstekelijk, brachten het stadion in vervoering, maar liepen aan tegen de zakelijke doeltreffendheid van CSKA. De club van trainer Gazzajev beheerst het countervoetbal tot in de kleinste details en beroofde het duel in de 76e minuut definitief van alle spanning. Vágner Lover tekende met zijn achtste treffer van het seizoen voor de doodsteek voor Sporting, dat eerder in dezelfde minuut nog een enorme kans op de gelijkmaker miste: 3-1.