EINDHOVEN - PSV-aanvoerder Mark van Bommel voetbalt de komende drie seizoenen bij FC Barcelona. Dat is woensdag officieel bekendgemaakt door Sport-Promotion, het bedrijf dat zijn zaken behartigt. Van Bommel werd al langere tijd in verband gebracht met de Spaanse voetbalclub maar beide partijen weigerden uitsluitsel te geven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het akkoord over een transfer werd al enige tijd geleden bereikt, zo meldde Sport-Promotion woensdag. De clubleiding van Barcelona wilde de overgang pas naar buiten brengen als de beslissing in de Spaanse competitie was gevallen. Barcelona werd zaterdag landskampioen.

De presentatie van Van Bommel zal kort na de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Finland in juni in Barcelona plaatsvinden.

Van Bommels contract bij PSV liep deze zomer af. De 28-jarige middenvelder voetbalde zes seizoenen in Eindhovense dienst. Daarvoor kwam de geboren Maasbrachtenaar zeven jaar uit voor Fortuna Sittard. In zijn PSV-jaren werd Van Bommel vier keer landskampioen en won hij drie keer de Johan Cruijff Schaal.

Nadat hij zijn teleurstelling over het afketsen van een transfer vorige zomer overwon, bereikte hij dit jaar met PSV ook nog de halve finales van de Champions League. In 2001 werd hij Voetballer van het Jaar.

Van Bommel is de zesde PSV'er die verhuist van Eindhoven naar Barcelona. Ronald Koeman, Romario, Ronaldo, Phillip Cocu en Boudewijn Zenden gingen hem voor. Bij zijn nieuwe club treft hij naast het trainersduo Rijkaard/Ten Cate een landgenoot: Giovanni van Bronckhorst.

Van Bommel is de zeventiende Nederlander in dienst van de Catalaanse grootmacht. De eerste was Johan Cruijff in 1973. Daarna volgden onder anderen ook Johan Neeskens, Michael Reiziger, Patrick Kluivert, de gebroeders Frank en Ronald de Boer en Marc Overmars.