TIEL - De Deen Martin Pedersen heeft dinsdag de derde etappe van Olympia's Tour gewonnen. Het was zijn tweede ritzege. De Rabo-sprinter Hans Dekkers werd tweede, maar nam dankzij bonificatieseconden wel de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Marc de Maar. "Ik had liever de etappe gewonnen", zei de Eindhovenaar die zijn ultieme jump te laat inzette.

Dekkers, zondag ritwinnaar in Veendam, had zich meer voorgesteld van de derde massasprint in Olympia's Tour na 177 kilometer tussen Hardenberg en Tiel. "Gisteren maakte ik een fout, vandaag eigenlijk weer", mopperde de renner die terugkeerde in het team van Nico Verhoeven na een moeizaam jaar in de hoofdmacht van Rabobank.

Veel ploeggenoten had hij niet om zich heen gezien, nadat de Denen van de GLS-ploeg het gat naar de vluchters Joost van Leijen en Niek Voskamp hadden dichtgereden. "Het was hectisch, met veel rotondes en vluchtheuvels en ook nog een valpartij. Er zaten nog maar weinig jongens van ons in het voorste deel van het peloton, maar dat hoeft voor mij geen probleem te zijn. Ik kan heel goed mijn eigen plan trekken, maar vandaag pakt het verkeerd uit."

Pedersen (net 22) won dit jaar al Luik-Bastenaken-Luik voor beloften, een koers in Italië en een rittenkoers (inclusief twee etappezeges) in Denemarken, waar Rolf Sörensen regelmatig optreedt als zijn ploegleider. De oud-Rabo-renner is voor tv-werk bij de Giro, maar laat zich dagelijks telefonisch informeren over zijn renners. Met name Pedersen blinkt uit. De tweede ritzege op rij had zelfs zijn ploegleider van dienst in de belangrijkste Nederlandse rittenkoers voor amateurs niet verwacht. "Als me dat zou lukken, zouden we dezelfde avond nog gaan stappen in Amsterdam. Sterker nog: we zouden naar de Wallen gaan."