LUXEMBURG - Een saaie Tour hoeft het niet te worden. Maar Lance Armstrong deelde zaterdag in Luxemburg al meteen een tikje uit naar een omvangrijke groep renners die zich concurrent waant. De Amerikaan was over zeven kilometer in Luxemburg gewoon de snelste. Het was zijn eerste proloogzege in de Tour sinds 1999.

Het was een leuk succesje, meende de Texaan. De Fransman Laurent Jalabert werd op twee tellen tweede, de Litouwer Rumsas derde op drie seconden. "Het was een mooi parkoers, ik was gemotiveerd. Zeker ook omdat mijn hele familie hier aanwezig is."

Armstrong stond verrassend genoeg niet in het geel aan het vertrek, maar in de normale US Postal-outfit. "In dit pak heb ik ook de tijdritten in de Midi Libre en de Dauphiné Libéré gereden. Daarbij vind ik dat je het geel eerst moet verdienen. De Tour van vorig jaar telt niet meer."

En zo rijdt zondag de man in het geel, van wie algemeen wordt aangenomen dat hij over drie weken in Parijs voor de vierde maal op rij gekroond wordt tot tourwinnaar. Armstrong beweerde zaterdag nerveus te worden van de hem opgedrongen rol. "In l'Equipe staan er vijf sterren achter mijn naam. Er wordt geschreven dat het in deze Tour slechts draait om de vraag wie er tweede wordt. Dat boezemt me angst in. Ik heb respect voor mijn concurrenten, voor de bergen, de wind, de regen."

De Groot

Beste Nederlander in de proloog werd Bram de Groot, die als 44e een seconde sneller was dan zijn ploeggenoten Erik Dekker (47e) en Michael Boogerd (48e). Een knappe prestatie, aanvankelijk door De Groot niet op waarde ingeschat. "Ik zou best harder willen fietsen, maar dat ging gewoon niet. Misschien moet ik nog wel harder trainen", verzuchtte hij kort na de finish, terwijl Boogerd en Dekker pas later in actie moesten komen.

Gemeen parkoers

De Groot sprak van een gemeen parkoers. "In het laatste stuk is het gewoon overleven. Ik voelde me trouwens vooraf op de roller al niet goed. Ik klaagde veel, maar dat is in mijn geval vaak een goed teken. Van Theo (de Rooij, ploegleider) hoorde ik halfweg dat ik een goede tussentijd had, dat heeft me wel gemotiveerd."

/DOSSIERTour de France 2002