LISSABON - CSKA Moskou kan woensdagavond geschiedenis schrijven door als eerste Russische voetbalclub een Europacup te winnen. Dat moet dan letterlijk gebeuren in het hol van de leeuw. Opponent in de finale van de UEFA Beker is Sporting Lissabon dat in het eigen Jose Alvalade-stadion speelt.

Dinamo Moskou bereikte als enige andere Russische club ooit een Europese bekerfinale. Dat was in 1972 in het toernooi van de bekerwinnaars, de toenmalige Europacup II. Moskou verloor die finale met 3-2 van Glasgow Rangers.

CSKA is aan het einde van een slopend Europees seizoen. De wedstrijd van woensdag is al de negentiende voor de Russen in de Europacup, een record. De club, die zijn oorsprong heeft in het leger, begon in de groepsfase van de Champions League en stroomde als nummer drie van de groep door in het UEFA-bekertoernooi.

Onderweg trof CSKA al twee keer een Portugese ploeg; Porto in de Champions League (uit 0-0, thuis 0-1) en daarna Benfica in de derde ronde van de UEFA Beker (uit 1-1, thuis 2-0). Trainer Valeri Gazzajev ziet de confrontatie met Sporting met vertrouwen tegemoet: "Ik denk dat we ze kunnen hebben, ook al spelen ze in hun eigen achtertuin."

Vuurwerkbom

De finale dreigde de Moskovieten nog te ontglippen na het incident in de halve finale tegen Parma. Doelman Bucci van Parma werd geraakt door een vuurwerkbom uit het Russische publiek en de UEFA overwoog CSKA te straffen met uitsluiting. Zover kwam het niet, CSKA kwam er vanaf met een boete van 65.000 euro en een volgende thuiswedstrijd in Europees verband zonder thuispubliek.

Sporting kan de vijfde club worden die een Europacup wint in eigen stadion. Feyenoord was drie jaar geleden de laatste club die dat presteerde; in De Kuip wonnen de Rotterdammers de finale van de UEFA-beker van Borussia Dortmund. Ook Real Madrid (1957), Internazionale (1965) en Barcelona (1982) horen in dat rijtje. Trainer Jose Peseiro ziet in het thuisvoordeel geen beslissende factor: "Portugal was bij het EK voetbal in eigen land ook favoriet in de finale tegen Griekenland. We weten wat er gebeurde."

Sporting heeft al wel een beker in de kast staan; de club won 41 jaar geleden de Europacup II ten koste van MTK Budapest. Spraakmakend dit seizoen was de thriller in de halve finale tegen AZ. In de slotminuut van de tweede verlenging maakte Garcia in Alkmaar het beslissende doelpunt (2-3) en schoot hij Sporting naar de eindstrijd.