Dylan Groenewegen heeft woensdag de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Nederlandse renner van Lotto-Jumbo was op overtuigende wijze de sterkste in de massasprint.

Groenewegen bleef na 186 kilometer tussen Svevik en Horten de thuisfavoriet Sondre Holst Enger (tweede) en de Spanjaard Jon Aberasturi (derde) ruimschoots voor.

De 24-jarige Amsterdammer is logischerwijs ook de eerste leider in het algemeen klassement en heeft door de verkregen bonificatieseconden een voorsprong van vier tellen op Holst Enger.

Groenewegen boekte alweer zijn zesde zege van het seizoen, nadat hij eerder Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam schreef en etappes in Parijs-Nice, de Ronde van Dubai en de Ronde van de Algarve (twee) pakte.

De eenmalig Nederlands kampioen op de weg reed zijn eerste koers sinds Parijs-Roubaix begin april, toen hij zich niet in de strijd om de ereplaatsen wist te mengen.

Evenaren

Groenewegen hoopt dat hij in het restant van de Ronde van Noorwegen zich net als vorig jaar voor een tweede keer dagwinnaar mag noemen.

"Ik voel mij heel goed. Morgen is de etappe meer bergop, ook de finish. Maar ik ga het zeker proberen. Het is een mooie uitdaging: we gaan ervoor. Er komen zeker nog kansen voor mij en de ploeg deze week. Dit is alvast een mooie opsteker", zegt hij op de website van zijn werkgever.

"De jongens hebben een perfecte lead-out gedaan vandaag. Het was een lastige en harde finale, heel hectisch. De ploeg deed het goed door te controleren en me goed af te zetten. Vooral Amund Jansen en Timo Roosen waren in de laatste kilometer heel sterk."

De Ronde van Noorwegen maakt deel uit van de UCI Europe Tour - een niveau onder de World Tour - en bestaat in totaal uit vijf etappes.