FRAKFURT - Jan Ullrich ziet af van de contra-expertise. De kopman van de Telekom-wielerploeg reageerde op 12 juni positief bij een onaangekondigde dopingcontrole. In zijn urine werden sporen van amfetaminen gevonden. "Ik heb een domheid begaan", zei de -jarige renner zaterdag in Frankfurt op een persconferentie. "Een onvergeeflijke domheid."

Ullrich had tot vrijdagnacht de mogelijkheid een contra-expertise aan te vragen, maar zag daarvan af. "Ik accepteer de uitslag van de eerste test en aanvaard alle consequenties." Hij werd gecontroleerd tijdens zijn verblijf in een revalidatiekliniek in Bad Wiessee in Beieren waar hij herstelde van een operatie aan de knie op 28 mei.

"Ik heb twee pillen genomen in een disco", vertelde hij zaterdag. "Ik ben de avond voor de controle gaan stappen met vrienden, heb wat gedronken en ben in een disco beland. Daar heb ik twee pillen gekregen." Hij was nooit op de gedachte gekomen dat die pillen verboden stimulerende middelen konden bevatten. "Voor mij hebben die pillen niets met doping te maken. Ik heb in mijn loopbaan nooit doping gebruikt."

Amfetaminen staan op de IOC-lijst van verboden middelen. Ullrich die in '97 de Ronde van Frankrijk op zijn naam bracht, kan een schorsing tegemoet zien van zes tot twaalf maanden. "Ik ben van plan weer te gaan fietsen en succes te hebben", zei hij zaterdag. Volgens Olaf Ludwig, woordvoerder van Telekom, heeft de ploegleiding het recht Ullrich te ontslaan.

De renner die door zijn knieletsel afzag van deelneming aan de Ronde van Frankrijk, was de laatste maanden eerder negatief in het nieuws. Zo was in mei hij betrokken bij een auto-ongeluk waarbij hij stomdronken achter het stuur zat. De rechter trok zijn rijbewijs voor een jaar in en gaf hem een boete van twee maandsalarissen, ongeveer 660.000 euro.

/SPORTUitslag B-staal Ullrich volgt vrijdagJan Ullrich betrapt op amfetaminen