MÜNCHEN - Troy Douglas (39) en Jacqueline Poelman (28) stonden vrijdagavond nog één keer aan de top, in de EK-finale van de 200 meter. Meedoen voor de medailles was een brug te ver. Voor beide sprinters was een zevende plek het maximaal haalbare.

Douglas kon niet op tegen het geweld onder leiding van de Griek Kenteris. De man die de laatste twee jaar de Spelen en de WK domineerde, greep nu de macht in Europa. Hij klokte 19,85, een wereldtijd. Douglas, (20,73) voelde zich minstens zo blij als Kenteris.

Happy man

"Ach, het ging me niet om de medailles", zei hij, om vervolgens van pure blijdschap in tranen uit te barsten. "Ik ben zo 'fucking happy man'. Voor het eerst van mijn leven zat er familie op de tribune. Mijn broer en mijn beste vriend waren hier. Dit is zo'n mooi moment voor mij."

Beter dan ervoor

Ook Poelman kon goed leven in de schaduw van het podium, waar de Française Muriel Hurtis goud pakte in 22,43. Poelman (23,31) bereikte pas haar eerste EK-finale in de buitenlucht, na jaren van blessureleed. "Dit is niet alleen een terugkeer. Ik doe iets beters dan ervoor."