TORONTO - Het mondiale antidopingbureau WADA heeft de wereldvoetbalbond FIFA een ultimatum gesteld de drugscodes aan te passen aan de algemene regels. De FIFA heeft tot zijn congres in september de tijd de huidige stituatie te wijzigen. Anders zal de WADA onder meer bij de het International Olympisch Comité (IOC) melding maken van de nalatigheid. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot aansluiting van de Olympische Spelen.

"Als de FIFA de situatie in september niet verandert, moeten we actie ondernemen", aldus WADA-baas Dick Pound na een bijeenkomst van het uitvoerend comité in Montreal. "We zullen dan aan al onze leden, onder wie het IOC en de regeringen, melden dat de FIFA zich niet aan de regels houdt."

FIFA-president Joseph Blatter toonde zich verbaasd. Hij verwees naar een verklaring van 27 april van directeur-generaal David Howman van de WADA. Daarin staat dat alle 28 federaties van olympische zomersporten, dus ook de FIFA, met de WADA op één lijn zitten. Oók over de aanpak van individuele gevallen. De lijst met sancties loopt van waarschuwing tot levenslange uitsluiting, aldus Blatter.

Pound liet eerder deze maand zijn onvrede over de houding van de FIFA al blijken. De federatie weigert met name de algemeen gehanteerde schorsing van twee jaar voor een op verboden middelen betrapte speler door te voeren. De FIFA hanteert nu een uitsluiting van zes maanden.

Een breuk tussen WADA en FIFA zou ook consequenties kunnen hebben voor het WK volgend jaar in Duitsland. Dit land heeft de dopingcode wel ondertekend.