ESTORIL - Over haar laatste jaar (2004) als toonaangevend Nederlands topsporter heeft Leontien Zijlaard-van Moorsel net niet de Laureus Award gewonnen.

In het casino van Estoril verkoos de uit veertig leden bestaande Academy maandagavond Kelly Holmes, de Britse atlete die bij de Olympische Spelen in Athene twee keer (800/1500 m) goud won. Het deerde de Nederlande superster nauwelijks. "Ik was zeer vereerd dat ik hier mocht staan."

Grote erkenning

Daarmee zei de meervoudig winnares van goud op Olympische Spelen (Sydney, Athene) niets te veel. De Laureus Award, ook wel Oscar van de Sport genoemd, geldt als zeer prestigieus. In de betreffende verkiezing van beste vrouwlijke sporter nomineerde een internationale jury vijf kandidaten. Van Moorsel: "Dat ik hier sta is een grote erkenning voor het fietsen voor vrouwen."

Eerder al besloot Van Moorsel meer te gaan doen in het kader van de Laureus Award, met name gericht op sociale projecten in het kader van Sport for Good. Ze is inmiddels ambassadrice van de Benelux-tak, samen met onder andere de Nederlandse Prins Pieter-Christiaan.

Kansarme jeugd

Sport for Good zet zich in voor de kansarme jeugd. Van Moorsel: "Daaraan lever ik graag een bijdrage. Door de sport heb ik een mooie en onbezorgde jeugd gehad. Ik heb me nooit beziggehouden met verkeerde dingen als alcohol en drugs. Het doel van de projecten is onder meer ciminele jongeren terug te krijgen in de maatschappij. Dat is een mooi streven."

Samen met Pieter-Christiaan gaat Van Moorsel in het kader van de goede doelen onder meer de marathon van New York lopen. De prins daarover: "Leontien is een geweldig, positief mens. We hebben al die jaren van haar genoten. Maar nu moet ze lopen. Als ze haar benen stilhoudt, komt ze niet meer vooruit. Dan weet ze dat het iets anders is dan fietsen."

Bijzonder leuke dagen

Met liefde zet Van Moorsel zich de komende jaren in voor de Sport for Good-beginselen. Drie dagen feest in Estoril was voor haar wat anders. "Het hoort er bij. Maar met hoge hakken over een rode loper stappen, is niets voor mij. Ik had het gevoel dat er meer filmsterren waren dan topsporters. Maar wel hebben we hier wel een paar bijzonder leuke dagen gehad."

Vooraf al had ze voorspeld: Holmes krijgt de hoofdprijs. Bij de mannen was er ook nauwelijks sprake van een verrassing, met de toekenning van de Award aan het tennisfenomeen Roger Federer. De sportploeg van het jaar werd het Griekse voetbalelftal, dat onder leiding van Otto Rehagel en door de winnende treffer van Ajax-spits Charisteas de Europese titel won.