RAVENNA - Alessandro Petacchi moest er even op wachten. In de negende rit van de Giro d'Italia was het dan eindelijk zover. In de straten van Ravenna brachten zijn ploeggenoten van Fassa Bortolo maandag de sprinter in een zetel naar de streep. Dit keer sloeg Petacchi wel toe. In het algemeen klassement bleef Danilo di Luca leider.

Petacchi, vorig jaar goed voor negen dagzeges in de Giro, had twee keer eerder tijdens de Giro gefaald in een massale aankomst. Dit keer werd de 31-jarige coureur prima gelanceerd, al werd de dagwinnaar op de laatste meters nog heel dicht genaderd door de Italiaan Paolo Bettini en de Zwitser Aurélien Clerc. Robbie McEwen, de winnaar van twee eerdere massasprints, moest van te ver komen om de Italiaan nog echt te bedreigen. Steven de Jongh was de beste Nederlander op de twaalfde plaats.

In het algemeen klassement bleef leider Di Luca eenvoudig op de been. De Italiaan zag zondag in de tijdrit landgenoot Ivan Basso naderen tot op negen seconden.

Dinsdag heeft het peloton een dag vrij. Woensdag staat de tiende etappe van Ravenna naar Rossano Veneto, over 212 kilometer, op het programma.