AMSTELVEEN/DEN BOSCH - Het Nederlandse clubhockey regeert in Europa. Zowel de vrouwenploeg van Den Bosch als het mannenteam van Amsterdam veroverde maandag voor eigen publiek de Europa Cup voor landskampioenen. Voor Amsterdam was dat een primeur, voor Den Bosch was het alweer de zesde titel op rij. De feestvreugde in het Brabantse hockeybolwerk was er niet minder om.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Amsterdam, dat in 1999 en 2003 al wel de Europa Cup II won, kreeg de begeerde triomf in het belangrijkste Europese clubtoernooi niet cadeau. De eerste twee groepsduels met het Belgische Royal Leopold (10-0) en het Tsjechische Slavia Praag (6-0) leverden in het Wagenerstadion nog weinig problemen op. De beslissende wedstrijd tegen Club an der Alster uit Duitsland, met als inzet een plaats in de finale, eindigde zondag ternauwernood in 5-4.

Strafcorner

Met drie treffers was Ben Hawes de gevierde man in dat duel waarin de Duitse ploeg drie keer een achterstand wegwerkte. In de laatste minuut schoot Hawes uit een strafcorner zijn ploeg naar de finale. Daarin was het Engelse Reading de verrassende tegenstander. De Britse ploeg wees zondag het favoriete Terrassa uit Spanje in de beslissende groepswedstrijd met 4-1 terug.

De finaleplaats voor Reading betekende overwerk voor Alejandro Verga, de Argentijnse coach van Amsterdam. De Zuid-Amerikaan had op Terrassa gerekend en moest derhalve zondagavond in het hotel veel videobanden bekijken om zich een goed beeld van de Engelse opponent te vormen.

Engelse hardlopers

Het technisch veel betere Amsterdam had maandag in de finale (1-0) veel moeite om de Engelse hardlopers in bedwang te houden. Een snelle treffer van Paul Frederik van Esseveldt gaf de thuisploeg het nodige zelfvertrouwen. Op het tandvlees en met het nodige geluk haalde Amsterdam schadevrij het eindsignaal, waarna een waar volksfeest los barstte in en rondom het Wagenerstadion.

International Timme Hoyng moest zich inhouden tijdens de festiviteiten. De 28-jarige middenvelder verliet in de eerste helft per brancard het veld. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij zijn sleutelbeen had gebroken. Net op tijd keerde de onfortuinlijke Hoyng terug op het Amstelveense terrein om zijn ploeg de titel te zien winnen.

Dave Mathews

Vlak voor het Europacuptoernooi viel ook al strafcornerspecialist Dave Mathews weg. De Engelse clubtopscorer in de competitie, goed voor 23 treffers, verstapte zich vrijdag bij het verlaten van de spelersbus. Het bleek om een acute hernia te gaan. Mathews ging zaterdag onder het mes en is evenals Hoyng daardoor uitgeschakeld voor de playoffs om de Nederlandse titel, die zondag voor Amsterdam beginnen met de thuiswedstrijd tegen het favoriete Bloemendaal.

Vrouwenploeg

Zo hard als Amsterdam moest werken voor de Europese titel, zo soepel verging het Den Bosch. Op eigen veld won de gelouterde ploeg van succescoach Herman Kruis de groepswedstrijden tegen het Russische Volga Telecom (8-0), het Schotse Bonagrass Grove (6-0) en het Engelse Hightown (7-1) met gemak.

Ook de finale tegen AtaSport, de kampioen van Azerbeidzjan, eindigde in een grote zege voor recordinternational Mijntje Donners en co: 8-1. Daarmee begint Den Bosch komende zondag tegen Laren opnieuw als grote favoriet aan de strijd om de Nederlandse titel, die sinds 1998 in het bezit is van het Brabantse topteam.