ROME - Tijdens de start van de Ronde van Italië voor vrouwen is een rel uitgebroken rond een Italiaanse renster van de Nederlandse Powerplate/BIK-formatie. Als gevolg daarvan is de volledige UCI-jury opgestapt. Dat heeft UCI-voorzitter Hein Verbruggen vrijdagavond bevestigd.

Schorsing

Voor aanvang van de Giro dreigden enkele Italiaanse ploegen met een boycot wanneer Alessandra Cappellotto zou mogen starten. Het Italiaanse lid van Powerplate-BIK miste twee weken geleden een bloedcontrole, omdat ze niet in haar hotel sliep maar thuis overnachtte. Aanvankelijk kreeg ze een schorsing van vijftien dagen opgelegd

Jury zat ook fout

"Cappellotto had wel het nieuwe adres doorgegeven", verklaarde Verbruggen. "Maar dat moest schriftelijk gebeuren, niet mondeling. De jury maakte echter ook een fout door die wijziging te accepteren. Daarom heeft de UCI besloten dat een schorsing van vijftien dagen te gortig was, omdat Cappellotto daardoor de Giro zou missen, en bracht de schorsing terug tot twaalf dagen."

Cappellotto toch niet van start

Dit zette kwaad bloed bij enkele Italiaanse ploegen. Die wilden niet starten wanneer Cappellotto en haar ploeg Powerplate aan de start mochten verschijnen. Omdat ook de organisator en de Italiaanse wielerfederatie de boycot steunde, trok de UCI-jury zich terug. De Giro is inmiddels wel van start gegaan, zonder Cappellotto en zonder UCI-jury. De Nederlandse wielrenster Chantal Beltman won de proloog.