ROTTERDAM - Feyenoords trainer Bert van Marwijk kreeg 2 augustus een dreigbrief met daarin enkele patronen. Niet alleen de coach, maar ook zijn gezin werd in de brief bedreigd. Hij was ondertekend door 'de harde kern van Ajax'.

Als aanleiding werden opgevoerd de 'Hamas-spreekkoren' tijdens de open dag van Feyenoord. De brief was ondertekend door 'de harde kern van Ajax' en 'de joodse gemeenschap'. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Geen link met Ajax

De politie denkt niet dat de brief echt van Ajax-aanhangers komt. Uit onderzoek is van een dergelijke link met Ajax niets gebleken. De politie sluit niet uit dat de afzender de aandacht wil vestigen op de omstreden spreekkoren en daarbij de naam van Ajax misbruikt.

Tweede bedreiging

Afgelopen woensdag volgde een tweede bedreiging aan het adres van Van Marwijk. Een brief met nagenoeg dezelfde inhoud werd bij een televisiestation bezorgd. De politie neemt de zaak uitermate serieus.

Bizarre wereld

Feyenoord zei geschokt te zijn. "In wat voor bizarre wereld leven we eigenlijk", vroeg manager Jan D. Swart zich af. "Van Marwijk is, net als ieder weldenkend mens, een tegenstander van racistische spreekkoren. Als dit de gevolgen zijn van dergelijke liederen mogen we toch hopen dat op de tribune eindelijk het gezonde verstand eens gaat zegevieren."

Tweede coach

Het is de tweede keer in korte tijd dat een coach uit het betaald voetbal serieus wordt bedreigd. Beide keren gebeurde dat in Rotterdam. Aan het einde van het vorig seizoen overkwam het Frank Rijkaard bij Sparta. Hij ontving een brief met daarin een kogel. De oud-international is mede naar aanleiding van dit incident inmiddels opgestapt bij de club. Of er verband is tussen beide zaken kon de politiewoordvoerder niet zeggen. "We sluiten het ook niet uit. Het één lijkt op het andere."