Fernando Gaviria heeft zondag de eerste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Colombiaan versloeg Caleb Ewan en wereldkampioen Peter Sagan in een massasprint en tekende zo voor de dertigste zege van Quick-Step Floors in 2018.

De 134,5 kilometer lange etappe begon en eindigde in Long Beach en leek van meet af aan op een sprint te zullen uitdraaien. De Wit-Rus Andrei Krasilnikau en de Amerikaan Tanner Putt reden lange tijd aan de leiding, maar achter het tweetal controleerden de sprintersploegen.

Op vijf kilometer voor de finish werden Krasilnikau en Putt ingerekend, waarna het peloton zich op kon gaan maken voor de massasprint waarin Gaviria dus de snelste was. Door zijn zege pakte hij ook meteen de leiderstrui. 

De 23-jarige Gaviria heeft een aardig aandeel in de dertig overwinningen van Quick-Step Floors dit jaar. Hij won in eigen land drie ritten in de etappekoers Colombia Oro y Paz en één rit in de Ronde van San Juan, maar daarna stokte de teller omdat hij in maart bij een val in de Tirreno-Adriatico een middenhandsbeentje brak.

Bennett

In de etappe van dinsdag in Californië lijkt er geen kans op een volgende sprintzege van Gaviria. De tweede rit gaat over 157 kilometer van Ventura naar Gibraltar en dan zullen de renners voor het eerst moeten klimmen. 

De Ronde van Californië, die sinds vorig jaar deel uitmaakt van de WorldTour, duurt nog tot en met zaterdag. Vorig jaar jaar ging de eindzege naar George Bennett van Lotto-Jumbo, die dit jaar niet meedoet. De Nieuw-Zeelander geeft de voorkeur aan de Giro d'Italia.