WAALWIJK - De degradant uit de Holland Casino Eredivisie wordt pas op de laatste speeldag bekend. Zowel nummer zeventien De Graafschap (3-0 verlies in Nijmegen tegen NEC) als hekkensluiter FC Den Bosch (2-0 verlies bij RKC Waalwijk) liep zondag tijdens de voorlaatste speelronde tegen een nederlaag aan. Daardoor gaan beide degradatiekandidaten met evenveel punten (19) de laatste speeldag in.

De Graafschap speelt zondag 22 mei thuis tegen de uitgespeelde provinciegenoot Vitesse. FC Den Bosch ontvangt dan FC Utrecht, dat eveneens geen uitzicht heeft op Europees voetbal. Het doelsaldo van De Graafschap is iets minder slecht dan dat van FC Den Bosch: -45 tegen -49.

Nacompetitie

RBC speelde zondag tegen Roda JC om vertrouwen op te doen met het oog op de nacompetitie. RBC won dankzij uitblinker Hakansson met 3-1 van een mat Roda JC. Hakansson, al in de eerste minuut gevaarlijk met een schot voorlangs, zette RBC in de 24e minuut na aangeven van De Groot op voorsprong. Roda, dat voor rust nog de inspiratie op kon brengen, kwam snel gelijk. Cissé knalde na 34 minuten raak, 1-1. Na de gelijkmaker geloofde Roda JC het wel. De Limburgers, die het in het nieuwe seizoen slechts met intertotovoetbal moeten doen, maakten het RBC in de tweede helft niet meer lastig. Hakansson scoorde zijn tweede treffer in de 77e minuut, 2-1. Het thuispubliek werd zelfs verwend met een derde treffer. De voor Smolders ingevallen Guijt knalde de thuisclub in blessuretijd naar 3-1.

Willem II

FC Utrecht heeft voor het eerst in twaalf jaar in eigen huis verloren van Willem II. De thuisploeg verzilverde niet een van de vele kansen in de eerste helft. Aan Tilburgse zijde gingen de spelers wel effectief met de mogelijkheden om. Caluwé en Reuser (tweemaal) zorgden voor een 0-3 eindstand in de laatste wedstrijd van dit seizoen in Stadion Galgenwaard.

Scoringsmachine

Met een klinkende overwinning op NAC Breda heeft ADO Den Haag zondag het seizoen voor eigen publiek in schoonheid afgesloten. In een eenzijdig duel tussen twee veilige ploegen werd het 6-2. Halverwege de eerste helft begon de scoringsmachine te draaien. Binnen 5 minuten werd het door Smith, Van der Leegte en Stroeve 3-1. De rustand was 4-1 door Polak.

Na rust drong NAC wat aan, door een donderspeech van Lokhoff. ADO wachtte even af en zette toen weer aan voor een offensief, 5-1 door Saeijs, 6-1 door invaller Den Ouden. Het publiek riep om tien goals. Ze hingen in de lucht, maar ADO ontbeerde een killer in de spits. Het werd geen 10-1, wel 6-2 door invaller Jenner. Bij NAC waren de frustraties groot. Slot begon te schoppen en kreeg rood van arbiter Van Egmond.