GRONINGEN/ARNHEM - SC Heerenveen heeft zich zondag in de eredivisie als laatste ploeg geplaatst voor Europees voetbal. De Friese club verzekerde zich op de voorlaatste speeldag met een zege van 2-1 bij FC Groningen van de vijfde plaats in de eredivisie. Hestad en Huntelaar maakten de Heerenveense doelpunten. Vitesse verloor in eigen huis met 0-2 van Ajax.

Vitesse had vooraf nog een kleine kans op het bereiken van de vijfde plaats. Door een nederlaag van 0-2 tegen Ajax en de overwinning van SC Heerenveen bij FC Groningen is die plaats onbereikbaar geworden.

In een harde, slechte wedstrijd maakte Ajax vlak na de pauze het openingsdoelpunt in het Gelredome. Verdediger Grygera kopte in de 56e minuut de eerste treffer achter doelman Wapenaar, na een goede vrije trap van Van der Vaart. De vertrekkende middenvelder nam tien minuten voor tijd op mooie wijze zelf de 2-0 voor zijn rekening. Amoah mistte in de 63e minuut een strafschop namens Vitesse.

Met SC Heerenveen komen Feyenoord, AZ en bekerfinalist Willem II volgend seizoen in de UEFA-beker uit. Kampioen PSV is geplaatst voor de Champions League, Ajax doet aan de derde voorronde van de Champions League mee.