EINDHOVEN - Snakkend naar het einde van het seizoen verloor Feyenoord zondag voor de vijfde keer in zes wedstrijden. Een weinig gemotiveerd PSV vrolijkte het laatste thuisduel van Mark van Bommel en Johann Vogel zonder noemenswaardige inspanningen op met een simpele 4-2-overwinning.

Bekijk video:Modem/ Breedband

Een door de vele kritiek van de laatste weken aangeslagen trainer Gullit moest opnieuw constateren dat slechts één speler van zijn ploeg overeind bleef. Topschutter Kuijt leverde wederom veel arbeid en was vaak spits, middenvelder en laatste man tegelijk. De Katwijker kon echter ook met zijn 25e en 26e competitietreffer niet voorkomen dat zijn ploeg opnieuw verdiend onderuit ging.

Afellay

Bij PSV solliciteerde talent Afellay nadrukkelijk naar de twee posities die door het vertrek Van Bommel en Vogel in het elftal van de landskampioen vrijkomen. De middenvelder het Nederlands team op het WK voor spelers onder de twintig jaar speelde een uitstekende wedstrijd en maakte twee doelpunten. Ook Vennegoor of Hesselink en Van Bommel waren succesvol.

Feyenoord kon de vele problemen bij de club ook rond de gedevalueerde topper niet camoufleren. Ook met veertien nieuwe spelers ontbeert het de ploeg aan voldoende kwaliteiten om met PSV, Ajax en ook AZ te wedijveren.

Niet alleen de selectie liet het afweten. Tijdens dit rampseizoen waren voorzitter Van den Herik en zijn rechterhand Swart door verschillende oorzaken nauwelijks op de club. Financieel manager Van Dop leverde wel veel arbeid. Hij vertrekt naar FC Utrecht.

Jansen

Gullit hamerde na alweer de tiende competitienederlaag niet voor niets op de komst van Jansen. Hij ziet in de oud-speler een ideaal klankbord en een groot adviseur. De geplaagde hoofdtrainer van Feyenoord zei het niet met zoveel woorden, maar hij verbaasde zich over de rol van voorzitter Van den Herik.

In alle eerlijkheid twijfelde hij vorige week na de nederlaag tegen NEC openlijk over zijn positie. Hij hoorde niets van de voorzitter maar moest zaterdag in een ochtendblad lezen dat hij van Van den Herik mocht blijven. "Ik heb de voorzitter dit seizoen weinig gezien", aldus Gullit. "Maar ik kan ook niet in zijn agenda kijken. Ik was in ieder geval gewoon op mijn werk."

Vooralsnog is onduidelijk of Gullit zijn kwaliteitsarme ploeg deze zomer opnieuw op veel plaatsen mag versterken. Bij Feyenoord staan op dit moment meer dan veertig spelers onder contract. De club mist ook volgend voetbaljaar de inkomsten van de Champions League. Hij trok voor het huidige seizoen liefst veertien spelers aan.

Saneren gaat bij Feyenoord de komende zomer waarschijnlijk voor investeren. Het vertrek van de beoogde leider Ono lijkt nabij. Meer dan een handvol verdedigers lijkt te licht voor het benodigde niveau.

Kijut en Kalou

Onduidelijk is of Kuijt en Kalou, met afstand de twee beste Feyenoord-spelers, blijven. "Ik wil nu nog niet over de toekomst van spelers praten", verklaarde Gullit. "Dat lijkt me duidelijk. We kijken nu natuurlijk al nadrukkelijk vooruit naar het volgende seizoen. Dan moet het beter. Dat is logisch", aldus de trainer van de club die al 27 punten minder heeft dan PSV.