VALENCIA - FC Barcelona is zaterdagavond Spaans kampioen geworden, twee duels voor het einde van de competitie. De ploeg van Frank Rijkaard en Henk ten Cate kwam tegen Levante, dat de punten nog hard nodig had om degradatie te ontlopen, niet verder dan 1-1. Dat was precies genoeg.


Ronaldinho viert feest na het behalen van het kampioenschap

Rivaal Real Madrid had, eerder op de avond, immers ook gelijkgespeeld: 2-2 tegen Sevilla. Door deze resultaten bleef het verschil tussen de grote concurrenten zes punten. Door een gunstig onderling resultaat greep Barça de titel, de zeventiende in de clubgeschiedenis en de eerste sinds 1999.

Ongelooflijk blij

Het feestje moest bijna nog een week worden uitgesteld. Levante nam tien minuten voor rust een voorsprong door Rivera en was daarna enkele keren dicht bij uitbreiding. Topscorer Samuel Eto'o maakte na een uur gelijk. Het was zijn 24e doelpunt van het seizoen. Rijkaard kon zijn geluk niet op. Het is zijn eerste kampioenschap als clubtrainer "Ik ben verrukt en ongelooflijk blij", zei hij temidden van de spelers, die zich op het veld van Levante tegoed deden aan de champagne.

Zo'n 11.000 fans waren meegereisd met de ploeg en vierden de titel uitbundig mee. "Mijn eerste gedachten gaan uit naar de supporters die ons dit seizoen zo fantastisch hebben gesteund. En natuurlijk ben ik blij voor de spelers, die er keihard voor gewerkt hebben. Zelfs vandaag was het nog even lastig, maar het is toch gelukt", aldus Rijkaard.

Feest

In de stad Barcelona namen duizenden supporters bezit van de straten en zij feestten de hele nacht van zaterdag op zondag door. De Plaza de Canaletas, het plein waar traditioneel de voetbalsuccessen worden gevierd, zag rood-geel van de Catalaanse vlaggen.

Voorzitter Laporta was lovend over zijn club: "Wat de spelers dit seizoen hebben gedaan, is magnifiek. Ze hebben werkelijk briljant gevoetbald en hebben het publiek helemaal voor zich gewonnen. Ik ben zeer trots."