PISTOIA - Eén dag nadat Paolo Bettini de roze trui heroverde op landgenoot Danilo di Luca, moest de olympisch kampioen het begeerde tricot alweer afstaan aan zijn concurrent.

Di Luca eindigde in de zevende rit (Marina di Grosseto - Pistoia) als derde, terwijl Bettini bijna twee minuten moest toegeven op ritwinnaar Koldo Gil uit Spanje.

Eltink

Gil maakte deel uit van een kopgroep van 21 man, onder wie Rabo-coureur Theo Eltink, die al na 32 kilometer het avontuur opzocht. Nog voor de beklimming van de laatste col, de Sammomé, reed de coureur van Liberty Seguros bij zijn vluchtgezellen weg.

Na een knappe solo hield hij twintig tellen voorsprong op een achtervolgende groep met daarin Damiano Cunego (tweede), Di Luca (derde), Eltink (tiende) en Simoni (twaalfde).

Van de favorieten verloren Garzelli en Basso kostbare seconden. Garzelli kwam twee kilometer voor de streep ten val, maar kreeg toch dezelfde achterstand toebedeeld als Basso omdat hij op dat moment in dezelfde groep als de CSC-coureur zat. Bettini finishte op 1.48 van Gil en is uitgespeeld voor het algemeen klassement.

Topvorm

Zondag staat namelijk een lange tijdrit over 45 kilometer op het programma. In die race tegen de klok zal de algemene rangschikking flink door elkaar worden gehusseld en wordt duidelijk welke favorieten daadwerkelijk in topvorm verkeren.

Dekker

Ook Thomas Dekker zal de tijdrit tussen Lamporecchio en Florence al wekenlang met rode stift hebben omcirkeld. De talentvolle Rabobank-coureur hoopt zondag zijn klasse te kunnen tonen. Dat lukte hem zaterdag in elk geval niet. Hij eindigde als 170e, op twintig minuten van Koldo Gil.