LONDEN - De Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer neemt een meerderheidsbelang in de voetbalclub Manchester United. Hij kondigde eveneens aan van plan te zijn de rest van de aandelen van de voetbalclub te kopen. In totaal legt hij 790 miljoen pond (1,2 miljard euro) op tafel voor Manchester United, de rijkste voetbalclub van de wereld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Glazers beleggingsvehikel, Red Football, heeft donderdag bekendgemaakt met de Ierse paardenracemagnaten John Magnier en J.P. McManus een akkoord te hebben bereikt over de overname van hun 28,7 procentsbezit. Hij koopt hun 75,7 miljoen aandelen voor 300 pence per stuk (4,56 euro). Daarmee strijken de twee Ieren een winst van 70 miljoen pond op.

Verplichting

Glazer bezit al meer dan 28 procent van de aandelen van Manchester United. Tesamen komt dat uit op 56,9 procent. Onder Brits recht geldt dan de verplichting eveneens een bod uit te brengen op de rest van de aandelen.

De koers van Manchester United schoot omhoog en sloot 13 procent hoger.

Schadelijk

Glazer heeft al verscheidene keren een poging gedaan de club over te nemen. Vorige maand noemde Manchester United zijn poging om een meerderheidsbelang te verwerven schadelijk voor de club. Er zou met te veel geleend geld betaald worden.

Glazer is van plan een krediet aan te trekken dat kan oplopen tot 300 miljoen pond. Manchester United raadde aandeelhouders af in te gaan op het bod. De club is momenteel schuldenvrij.

Verzet

Fans van de voetbalclub hebben zich altijd tegen de "verkoop' van hun club gekeerd. In februari hielden ze nog, voor aanvang van de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan, een protestmars. Supporters hebben donderdag gezegd in hun verzet "tot het uiterste te gaan".

De 77-jarige Glazer bezit ook het Amerikaanse footballteam Tampa Bay Buccaneers dat in 2003 de Super Bowl won. Met zijn First Allied heeft hij belegd in winkelcentra en is de belangrijkste aandeelhouder van Zapata, een voormalig olie-en gasbedrijf. Zakenblad Forbes schat het vermogen van Glazer op 1 miljard dollar.