Henk Grol en Tessie Savelkouls hebben zaterdag brons veroverd bij de EK judo in Tel Aviv. Voor de 33-jarige Grol is het zijn eerste medaille als zwaargewicht op een groot titeltoernooi.
 

De Groninger pakte in zijn lange carrière al drie keer zilver en drie keer goud op een EK, maar dat was in de klasse tot 100 kilogram. Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro - waar hij geen medaille pakte - stapte Grol over naar de klasse boven de 100 kilogram.

Als zwaargewicht gaat Grol door tot de Spelen van Tokio in 2020 en met het brons in Tel Aviv laat hij zien dat hij op de goede weg is. In de kwartfinales verspeelde hij weliswaar een voorsprong op de Tsjech Lukas Krpalek, olympisch kampioen in de klasse tot 100 kilogram, maar in de herkansing toonde hij weer zijn vorm.

Grol nam de Pool Maciej Sarniacki in een houdgreep en versloeg daarna ook Guram Tushishvili uit Georgië in de strijd om het brons. De Nederlander won op straffen van de tien jaar jongere Tushishvili.

Roy Meyer kon de andere bronzen plak pakken in de klasse boven de 100 kilogram, maar hij verloor zijn beslissende gevecht van de Oostenrijker Stephan Hegyi. Vorig jaar werd de 26-jarige Meyer wel derde op de EK in Warschau.

In de klasse tot 90 kilogram kwam Noël van 't End net tekort voor een medaille. Hij moest in de strijd om het brons zijn meerdere erkennen in Theodoros Tselidis uit Griekenland.

Savelkouls

Bij de vrouwen was de derde plek van Savelkouls haar eerste medaille ooit op een groot toernooi. De 26-jarige Gelderse versloeg Ivana Maranic uit Kroatië, waarna het brons in de klasse boven de 78 kilogram een feit was.

In dezelfde categorie was Karen Stevenson ook dicht bij een medaille. Evenals Savelkouls haalde ze de halve finales, maar daarin ging het mis tegen Audrey Tcheumeo uit Frankrijk. Ook de strijd om het brons verloor de 24-jarige Stevenson. De Duitse Anna Maria Wagner was in de golden score, de extra tijd in het judo, te sterk.

Door het brons van Savelkouls en Grol sluit Nederland het EK af met drie medialles. Kim Polling maakte vrijdag haar favorietenrol waar in de klasse tot 70 kilogram door goud te veroveren.

Vooraf had bondscoach Maarten Arens aangegeven dat "minstens drie medailles" de doelstelling was van de Nederlandse EK-ploeg.