GIFFONI VALLE PIANA - Danilo di Luca won sinds 2001 geen rit meer in de Ronde van Italië. De 29-jarige wielrenner leek vorig seizoen zelfs op dood spoor te zitten, maar een wisseling van ploeg heeft de blonde Italiaan blijkbaar goed gedaan. Na aansprekende zeges in de Amstel Gold Race en Waalse Pijl was hij dinsdag de snelste in de spectaculaire derde etappe van de Giro.

De klassementsrenners sloegen toe in de korte maar pittige beklimming van de Santa Tecla, met de top ruim 10 kilometer voor de streep. De Italiaan Paolo Bettini was een van de initiators, in de beginkilometer nog even op gang gebracht door zijn Nederlandse ploegmaat Addy Engels. Favorieten voor de eindzege als Cunego, Basso en Simoni trokken vol door.

Uiteraard moest roze trui-drager McEwen en ook Italiaans sprintkanon Petacchi passen. Het leverde Bettini de roze trui op. Die was hij een dag eerder kwijtgeraakt aan McEwen. De topsprinters verloren meer dan een minuut.

Engels

Engels, dit jaar door Quick-Step gered van werkloosheid, had zijn opdracht volbracht. "Ik moest aan de klim beginnen alsof de finish om de hoek van de eerste bocht lag", vertelde de Nederlander die in 2002 namens Rabobank verraste met de 24e plaats in het eindklassement maar daarna in de versukkeling raakte. "Het was een korte klim. We moesten vanaf de voet gaan om de sprinters de adem af te snijden. Jammer dat Paolo de rit niet wint, maar hij moet in staat zijn tot zondag de roze trui te behouden."

Wielerhooligans

Over de lange vlucht van de Australiër Van Hout, het optreden van twee 'wielerhooligans' die zich lopend en om zich heen slaand een weg door het peloton baanden en de val van de Spanjaard Gil, aangereden door een tv-motor, sprak na de spectaculaire finale niemand meer. De "groten" hadden zich voorin laten zien. Di Luca klopte in de sprint Cunego en Garzelli, twee renners die aanspraak maken op de eindzege in de Giro.

Di Luca

Voor Di Luca was het het vijfde grote succes van dit jaar. Eerder won hij een rit en het eindklassement in de Ronde van Baskenland, versloeg hij Michael Boogerd in de Gold Race en was hij drie dagen later ook in de Waalse Pijl de beste. Zijn ritzege was verdiend; de Liquigas-ploeg had het meeste werk gedaan om de sprinters op afstand te houden.

"Ik wilde eigenlijk de sprint aantrekken voor mijn ploegmaat Garzelli, maar hij raakte in de knel in de slotkilometer. Toen heb ik het zelf maar afgemaakt", vertelde Di Luca, die bij zijn sprint al dan niet bewust Bettini de pas afsneed. De leider in het algemeen klassement maakte geen verwijten richting landgenoot.

"Ik won zondag met een perfect getimede aanval, ditmaal verprutste ik het. Gelukkig heb ik de roze trui terug en is het toch een goede dag voor mij en onze ploeg." In het klassement wordt Bettini gevolgd door Di Luca en Cunego.