LONDEN - De nederlaag kwam hard aan bij Richard Krajicek. De Muiderberger droomt ervan om nog één keer een grandslamtoernooi op zijn naam te schrijven. Hij besefte dat hij in de kwartfinales van Wimbledon tegen Xavier Malisse de kans had laten liggen. Hij verloor de partij tegen de Belg met 1-6 6-4 2-6 6-3 7-9.

"Ik weet dat ik trots kan zijn op mezelf dat ik hier zover ben gekomen," aldus Krajicek. "Maar het teleurstellende gevoel overheerst. Zo dichtbij bij een finale als hier kom ik misschien nooit meer, want zoveel tijd heb ik niet meer om mijn doel te verwezenlijken. Ik had mijn kans gewoon moeten pakken."

Meedoen

Nog geen twee weken geleden was meedoen op zich het enige dat telde voor Krajicek. Na vele maanden van revalideren was hij blij dat hij überhaupt zijn rentree kon maken. Op Wimbledon verdwenen zijn zorgen om zijn elleboog echter volledig naar de achtergrond. Met het wegvallen van toppers als de Amerikaan Andre Agassi lag het schema plotseling open. "Ik weet dat er op grandslams wonderbaarlijke dingen kunnen gebeuren."

Pijntjes

Hoewel zijn arm de reeks van wedstrijden uitstekend doorstond, bleek Krajicek fysiek toch niet sterk genoeg. In de eerste anderhalve week van het toernooi kreeg zijn lichaam na iedere partij een dag te tijd om te herstellen van allerlei pijntjes aan zijn tenen, dijbeen en schouder. Door de vele regenonderbrekingen vielen de rustpauzes weg. Krajicek speelde donderdag door zijn marathonpartij tegen de Australiër Mark Philippoussis voor de derde dag op rij.

Malisse

De wedstrijd tegen Malisse was er één te veel. Krajicek wist er tegen de talentvolle Belg, die vorig jaar veel progressie heeft gemaakt, wel een vijfsetter uit te slepen, maar de overtuiging ontbrak om de partij naar zich toe te trekken. "Mijn benen hadden het wel gezien," keek Krajicek terug. "Ik was moe en kon niet goed genoeg bewegen. Ik was ook niet scherp en was te snel geïrriteerd. Het is jammer, want dit was de kans. Malisse speelde zeker niet slecht, maar ik had op gras van hem moeten winnen. In de halve finale had Nalbandian ook mogelijk moeten zijn."

Fiets al op Mallorca

Krajicek heeft op Wimbledon wel de bevestiging gekregen dat er voor hem nog een rol weggelegd in het internationale tennis. Zijn belangrijkste doel is nu om zo snel mogelijk zijn sterkere positie op de wereldranglijst te krijgen. De nummer 1093 van de wereld zal door zijn kwartfinale in ieder geval al een enorme sprong maken. Hij zal nu keihard gaan werken om fysiek klaar te zijn voor het Amerikaanse hardcourtseizoen en de US Open. Zijn fiets is al bij zijn vrouw en kinderen op zijn vakantieadres op Mallorca.

'Kans laten liggen'

Krajicek kan nog voor zeven toernooien zijn beschermde ranking als nummer 37 van de wereld gebruiken. "Ik hoop dat ik straks ook een beetje geluk heb met de loting. Ik kom voor de US Open waarschijnlijk nog niet hoog genoeg om geplaatst te zijn en zou er tegen iemand als Agassi zo in de eerste ronde kunnen uitvliegen. Dat geeft wel weer aan hoe zonde het is dat ik hier de kans heb laten liggen. Ik droom ervan om nog een keer een grandslam te winnen en zoveel tijd heb ik ook niet meer."

Davis Cup

Na de US Open zal Krajicek ook beslissen of hij zich beschikbaar stelt voor het Daviscupteam. In september speelt Oranje in en tegen Finland om behoud van de plaats in de wereldgroep. "In principe wil ik mee naar Finland. Maar ik wil eerst afwachten hoe mijn arm het in Amerika houdt."

/DOSSIERWimbledon