AMSTERDAM - Rachid Bouaouzan acht zich niet verantwoordelijk voor het tragische einde van de voetbalcarrière van Niels Kokmeijer. Bij een overtreding van de aanvaller van Sparta liep de speler van Go Ahead Eagles op 17 december een dubbele beenbreuk op. Binnenkort dient de arbitragezaak en Bouaouzan weigert volgens AD Sportwereld de schuld op zich te nemen.

Bouaouzans advocaat Ruud van Boom zegt dat Kokmeijer 'beter had moeten uitkijken'. "Het is de wereld op zijn kop", aldus Kokmeijers advocaat Bojan Dekker in AD Sportwereld. "Het is Bouaouzan die de overtreding inzette. Hij had het risico moeten inschatten." Eind deze week wordt een datum vastgesteld voor de arbitragezaak. Aanvankelijk zou de zaak dinsdagavond worden behandeld, maar door het plotselinge overlijden van Rob Kiebert, de coach van Jong Sparta, is die zitting uitgesteld.

Negatieve publiciteit

De opstelling van Bouaouzan is opmerkelijk. Enkele dagen na het duel zei de Spartaan dat hij zich zou neerleggen bij een lange schorsing. "Het gaat me om die jongen", verklaarde Bouaouzan destijds in De Stentor. "Desnoods schorsen ze me voor de tijd dat Kokmeijer uit de roulatie is. Door één actie heb ik misschien wel een carrière naar de klote geholpen. Geloof me, u zou niet graag in mijn schoenen staan. Ik ben nog jong, heb in mijn loopbaan nog weinig meegemaakt en dan krijg je al deze negatieve publiciteit over je heen. Dit is ook voor mij een zware tijd." Bouaouzan werd uiteindelijk geschorst voor twaalf wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar.

Vijf operaties

Kokmeijer revalideert al tien weken in Wijk aan Zee. Hij loopt nog altijd op krukken en het is maar de vraag of hij ooit normaal kan lopen. De 27-jarige aanvaller onderging vijf operaties om de schade te herstellen, maar hij wacht nog altijd op het herstel van een zenuw. "De vraag is of dat ooit gaat gebeuren", zegt Kokmeijer in AD Sportwereld. "Die voet doet niet wat ik wil. Het wachten is op het herstel van die zenuw. Artsen zeggen: het enige wat je kunt doen is hopen. Hoe langer het herstel op zich laat wachten, hoe kleiner de kans is dat het goed gaat komen met die zenuw. Ik geloof dat een jaar na de beschadiging herstel nog mogelijk is."