SANTA MARIA DEL CEDRO - Robbie McEwen droeg al eens het geel van de Tour, nu heeft hij ook het roze van de Giro. De Australische sprinter kwam maandag voor het vierde jaar op rij op de lijst van ritwinnaars in de Ronde van Italië, door slim te profiteren van een gevecht tussen twee ploegen.

De renners van Fassa Bortolo probeerden aan het einde van de tweede etappe Alessandro Petacchi in stelling te brengen, maar de coureurs van Crédit Agricole wilden liever Jaan Kirsipuu vooraan. Met schouders en ellebogen werd over en weer geduwd, waarna McEwen de kemphanen voorbijschoot. De Australiër kwam uit het wiel van Kirsipuu en was niet meer te achterhalen. De winst leverde hem gelijk de leiderstrui op.

Zo behaalde McEwen zijn zesde etappezege in de Giro. Zijn eerste stamt uit 2002. De sprinter van Davitamon-Lotto, die een mager voorjaar had, droeg de overwinning op aan zijn zoon Ewan, die dinsdag zijn derde verjaardag viert. De spurter kon zijn overwinning boeken omdat een groep van zes vluchters er niet in slaagde vooruit te blijven. In het groepje reden de Nederlander Bram Schmitz en de Belg Roy Sentjens, tot voor kort nog Nederlander.

Voorsprong

De vluchters bouwden een maximale voorsprong van dik zeven minuten op, maar werden ruim voor de finish (20 kilometer) bijgehaald. Vanaf dat moment was het woord aan de sprintersploegen, die de koers verder controleerden. Petacchi, de grote favoriet die vorig jaar nog negen etappes won, liet zich in finishplaats Santa Maria Del Cedro insluiten in de sprint.

Zijn landgenoot Paolo Bettini, de winnaar van zondag, kon zich als niet-sprinter niet mengen in de strijd om de dagprijs en de bonificatieseconden. Machteloos moest de Italiaan van Quick-Step toezien hoe McEwen de rit won, de bonificatieseconden pakte en zijn roze trui overnam. "Jammer, maar toch ben ik niet al te teleurgesteld", reageerde Bettini. "Het was nu eenmaal een etappe voor de sprinters. Maar jullie hebben het laatste nog niet van mij gehoord."