AMSTERDAM - AZ mag zich dan op sportief gebied meten met de traditionele topdrie, op financieel gebied kunnen de Alkmaarders nog geen gelijke tred houden met PSV, Ajax en Feyenoord. AZ moet daarom noodgedwongen afzien van Klaas-Jan Huntelaar (SC Heerenveen) en David Mendes da Silva (NAC Breda). Beide spelers zijn te duur.

Huntelaar en Mendes moesten naar verluidt respectievelijk vier en zes miljoen euro kosten. "Irreële, abnormale bedragen", aldus Martin van Geel, directeur voetbalzaken van AZ, in het Dagblad van het Noorden. "Daar haken we op af. We zouden het ook niet eens moeten wíllen betalen, want dit is niet wat er op de markt betaald wordt voor zulke spelers. Daar komen die clubs vanzelf ook wel achter. Clubs denken blijkbaar dat wij de begroting van een topclub hebben. Veel mensen zijn de laatste maanden vergeten dat wij een begroting hebben van veertien miljoen euro. Dat scheelt eventjes enkele tientallen miljoenen met de budgetten van clubs als Ajax en PSV."

Onhaalbaar

Van Geel ontkende bovendien dat AZ bezig zou zijn om Patrick Kluivert en Edgar Davids naar Alkmaar te halen. "Onhaalbaar voor een club als AZ. Daar hoeven we niet eens naar te informeren, want dat soort spelers past niet in de salarisverhoudingen bij ons. Hetzelfde geldt voor een speler als Nando Rafael van Hertha BSC. Je kunt ervan uitgaan dat bij een Duitse subtopper salarissen worden betaald waar wij niet aan kunnen tippen."

Toch denkt Van Geel dat AZ interessant genoeg is voor potentiële nieuwe spelers. "We hebben tenslotte wel wat te bieden: we spelen Europees voetbal, we spelen aanvallend, we betalen goede salarissen en we krijgen met Van Gaal een aansprekende trainer."