MADRID - De zeventiende Spaanse titel kan Barcelona nauwelijks meer ontgaan. De ploeg van Frank Rijkaard en Henk ten Cate omzeilde zondagavond een uiterst lastige klip door in en tegen Valencia met 2-0 te winnen. Voor Rijkaard was het een speciaal duel. Hij stond bij een wedstrijd van de Catalanen voor de honderdste keer aan de zijlijn. Door de winst van Barcelona is het gat met nummer twee Real Madrid drie ronden voor het einde weer zes punten.

Barcelona kan volgende week de titel al binnenhalen. Winst bij Levante is voldoende, omdat in het geval dat twee ploegen gelijk eindigen in Spanje de resultaten van de onderlinge duels doorslaggevend zijn. En die twee duels vallen in het voordeel van de Catalanen uit.

Tegen de kampioen van vorig seizoen had Barcelona de zege eigenlijk al na een half uur binnen. In de 28e en 30e minuut troffen Ronaldinho en Eto'o doel. De eerste schoot van afstand raak, bij de tweede reageerde de Kameroener goed op een pass van Ronaldinho om vervolgens de bal koelbloedig in het doel te deponeren. Alleen in de beginfase stelde Valencia, dat nog strijdt om een plaats in voorronde van de Champions League, daar gevaarlijke acties tegenover.

Valencia

De twee klappen binnen drie minuten kwam Valencia niet meer te boven. De ploeg raakte in de tweede helft ook nog verdediger Marchena kwijt, die de Portugese spelmaker Deco torpedeerde. Daarvoor ontving hij zijn tweede gele kaart. Ondanks kansen voor Giuly en Van Bronckhorst kwam Barcelona niet meer tot scoren. Valencia zakte naar plaats zeven.

Real

Real Madrid had een dag eerder de druk op de koploper iets vergroot door het arme Racing Santander op een forse nederlaag te trakteren. Ronaldo scoorde twee keer. Hij bracht daarmee zijn competitietotaal op twintig, drie minder dan Eto'o van Barcelona. Ook uitblinker Raul bracht twee treffers op zijn naam. Owen tekende voor het andere doelpunt van Real. Het was zijn twaalfde seizoenstreffer in de Primera Liga.