RIJSWIJK - Op Roland Garros moet over twee weken terdege rekening worden gehouden met Justine Henin-Hardenne. De winnares van 2003 is na haar langdurige afwezigheid door fysiek ongemak op tijd in vorm. Ze bewees dat zondag eens te meer met een nieuwe zege in het tennistoernooi van Berlijn, haar derde in dit German Open en de 22e titel in haar carrière.

De 22-jarige Belgische, als twaalfde geplaatst in de Duitse hoofdstad, bedwong dank zij wat meer variatie in haar spel de Russin Nadia Petrova in de finale in drie sets: 6-3 4-6 6-3. Ze verdiende daarmee ruim 150.000 euro. De eindstrijd moest verscheidene keren worden onderbroken wegens de regen, die het gravel nog trager maakte dan gebruikelijk.

Optimistisch

Beide tennissters hadden duidelijk moeite met de omstandigheden. Petrova, die nog altijd wacht op haar eerste toernooiwinst, echter het meest. "Voor mij was het een zeer vermoeiende week", zei Henin, vorige week ook al de beste in Warschau. "Maar ik ben blij dat ik helemaal terug ben. Ik heb geprobeerd mijn eigen spelletje te spelen en er plezier aan te beleven. Dat is aardig gelukt en dat stemt me optimistisch voor de toekomst."

Nadal en Coria

De finalisten bij het Masterstoernooi van Rome boden de toeschouwers waar voor hun geld en een paar houten billen. Rafael Nadal en de gelijkwaardige Argentijn Guillermo Coria hielden elkaar vijf uur en een kwartier bezig op de baan. De jonge Spanjaard, vijfde op de plaatsingslijst, kreeg de op 9 ingeschaalde Zuid-Amerikaan er in de tiebreak van de vijfde set uiteindelijk met 8-6 onder: 6-4 3-6 6-3 4-6 7-6.

De eindstrijd was een herhaling van Monte Carlo. Ook daar was het 18-jarige talent drie weken geleden de beste. In de Italiaanse hoofdstad kostte hem dat zondag meer moeite, maar de voldoening was des te groter. Nadal werkte in de laatste set van de marathonpartij een achterstand van 0-3 weg. Hij verbeet daarbij de pijn in zijn geteisterde linkerhand. Door de blaren kon hij het racket nog amper vasthouden. Een verzorgingspauze bracht soelaas.

Franse titel

Nadal, die voor eigen fans ook Barcelona op zijn naam had gebracht, handhaafde daarmee zijn ongeslagen reeks. Die telt nu al zeventien partijen zonder nederlaag. Het valt te betwijfelen of zijn baas op gravel komende week in Hamburg "am Rothenbaum" zal opstaan. Daarna lokt meteen al de Franse titel op Roland Garros.

In Rabat voldeed Nuria Llagostera Vives aan de verwachtingen. De als tweede geplaatste Spaanse pakte zondag met overtuiging de hoofdprijs. De Chinese Jie Zheng kwam in de eindstrijd veel te kort: 6-4 6-2.