TROPEA - De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Bettini sprong in de laatste kilometer weg uit het peloton en veroverde ook de leiderstrui. De Australiër Robbie McEwen werd tweede voor de Italiaan Alessandro Petacchi.

De Nederlander Thorwald Veneberg viel op met een lange vlucht. Aanvankelijk met drie medevluchters reed hij meer dan 170 kilometer op kop. Het leverde de Rabo-renner, die een kleine twintig kilometer voor de streep werd ingelopen door het peloton, wel de bergtrui op.

Veneberg sloot na 38 kilometer samen met de de Duitser Krauss en de Italiaan Zanini aan bij de eerder ontsnapte Scarselli, eveneens een Italiaan. De voorsprong van het viertal liep op tot meer dan tien minuten. In de enige beklimming van de dag, de Jonadi, ging Veneberg alleen op avontuur. Nadat hij als eerste de top bereikte, wist hij zich verzekerd van de groene bergtrui.

Veneberg werd uiteindelijk een kleine 20 kilometer voor de streep ingelopen en finishte als 181e, op 1.55 van ritwinnaar Bettini.