AMSTERDAM - Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders overwegen de Europese kampioenschappen turnen te laten schieten, omdat hun Russische coach Boris Orlov niet mee kan naar Hongarije. Orlov beschikt momenteel niet over de juiste identiteitspapieren. De Europese kampioenschappen zijn in juni in Debrecen.

Door problemen met de IND en het Russische consulaat heeft Orlov, die in 1985 naar Nederland kwam, momenteel geen verblijfsvergunning. Zijn Russisch paspoort verloopt op 20 mei. "Vanaf die dag ben ik Niemand Orlov", zei de Russische coach van De Hazenkamp met gevoel voor cynisme. Hij verwacht niet voor augustus een nieuwe pas te hebben.

Van de Leur, Harmes en Linders kwalificeerden zich zondag voor de EK, maar vinden dat ze zonder hun coach niet goed kunnen presteren. Mayra Kroonen, de vierde EK-deelneemster, is lid van Pro Patria, de club van coach Frank Louter.

Vertrouwensman

De drie turnsters, de besten die Nederland rijk is, willen een lijn trekken. "Ik vind het echt belachelijk dat Boris niet mee mag", aldus nationaal kampioene Harmes. "Hij is al zo lang in Nederland." De turnsters willen hem er in Hongarije per se bij hebben. Als trainer, als vertrouwensman en voor de veiligheid. "Wie moet me anders vangen als ik val?", vroeg Van de Leur zich af.

De voormalige sportvrouw van het jaar heeft zich na ellenlang blessureleed teruggeknokt, met het EK en WK, later dit jaar in Melbourne, als hoofddoel. "Toch zou ik het besluit nemen om niet te gaan. Ik weet nu hoe belangrijk gezondheid is. Ik wil geen onverantwoorde risico's nemen."

Verblijfsvergunning

Orlov raakte in de problemen toen hij een nieuw paspoort wilde aanvragen. Het oude verliep, waardoor ook zijn verblijfsvergunning automatisch verviel. Bij twee instanties moest hij een aanvraag indienen. Zonder verblijfsvergunning van de IND geeft het Russisch consulaat geen paspoort en andersom. Voorlopig heeft hij geen van beide. "De fout ligt bij de IND", meent Esther Heijnen, de andere coach van de Hazenkamp.

Op hoog niveau is al overleg gevoerd. Voorzitter Erica Terpstra van NOCNSF heeft contact gezocht met haar Russische collega. En ook staatssecretaris Ross-Van Dorp deed haar best. Minister Verdonk, verantwoordelijk voor vreemdelingenbeleid, kan misschien nog iets bereiken, zo hoopt men bij de Hazenkamp en de KNGU.

Verantwoordelijkheid

Als dat niet lukt, maar de drie turnsters toch afreizen naar Hongarije, zal Heijnen de rol van Orlov vervullen, met topsportcoördinator Willem Veldman van de KNGU als assistent. Een noodscenario. "Ik heb geen ervaring met het vangen van Verona bij een Joertsjenko met dubbele schroef", aldus Heijnen. "Het is nogal een verantwoordelijkheid die je dan moet nemen." De drie weten bovendien nog niet of zij dat wel willen.

Mocht het drietal niet naar Hongarije gaan, dan zal Nederland drie deelneemsters hebben. Naast Kroonen worden dat Danila Koster en Berber van den Berg, de enige anderen die hebben voldaan aan de kwalificatienorm. "Als ze zich terugtrekken, gaan we bij de bond eerst een potje janken", aldus Veldman. "Dat zou een slechte zaak zijn voor het Nederlandse turnen."

Luchtig

Orlov zelf deed er zondag luchtig over, zoals hij is. "Ik vind dat ze moeten gaan. Ze moeten daar vechten, het EK is te mooi om te laten lopen. Jammer dat het niet in België is." Dan had hij met de auto de gok wel durven wagen. Hongarije is te ver. "Dan moet je nogal wat grenzen passeren", weet de Rus. "En als ze me aanhouden, ben ik een Rus in een Nederlandse auto zonder geldig paspoort. Met andere woorden: een Russische zwerver die een auto gestolen heeft. En ik zit liever in mijn Nijmeegse tuintje dan in een gevangenis in het oostblok."