DEN HAAG - Een welkome onderbreking van het rouwproces. Veel meer was de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag vooraf niet voor de spelers en technische staf van AZ. Drie dagen na de uitschakeling in de UEFA Cup, konden de Alkmaarders zondag de nare herinneringen even naar de achtergrond drukken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Die herinneringen kwamen even zo snel weer terug, want de slotfase vertoonde veel overeenkomsten met afgelopen donderdag. Binnen drie minuten gaf AZ een 0-1 voorsprong weg en verloor met 2-1. ADO handhaaft zich door de overwinning in de eredivisie.

Kleuterklas

"Een kleuterklas", noemde een geprikkelde Adriaanse zijn elftal na afloop. "We hebben blijkbaar helemaal niets geleerd van het thuisduel tegen Sporting Portugal. Ongelooflijk."

In de 86e minuut stond AZ nog met 0-1 voor door een knap doelpunt van Perez na een uur spelen. Twee invallers van ADO Den Haag deden de wedstrijd alsnog kantelen. Eerst maakte Den Ouden gelijk, waarna Elia in de laatste minuut de 2-1 binnen tikte. "Dan denk je na een jaar Europees voetbal een hoop ervaring te hebben opgedaan", vervolgde Adriaanse. "Maar al die ervaring is voor niets geweest. Het is een verstandige keuze van me geweest om AZ vaarwel te zeggen."

AZ

De middag begon nog wel zo mooi voor de trainer en spelers van AZ. Toen doelman Timmer als eerste speler het veld betrad voor de warming-up, wachtte hem een warm applaus. Niet alleen van de meegereisde fans uit Alkmaar, maar ook van de vaak bekritiseerde aanhang van ADO Den Haag. Dat tafereel herhaalde zich vijf minuten later, toen de overige AZ-spelers en Co Adriaanse het veld opkwamen.

Adriaanse

Het was een veelzeggend gebaar, heel Nederland had meegeleefd met AZ. Adriaanse zwaaide dankbaar naar de mensen. Amper twee uur later was het humeur van de AZ-trainer volledig omgeslagen. Zijn collega Adelaar was juist opgelucht. Door de overwinning is ADO Den Haag zeker van lijfsbehoud in de eredivisie.

"Gelukkig hebben we RBC nu al voldoende achterstand gezet. Anders kwam het op de laatste twee wedstrijden aan, waarin we ondermeer nog tegen Feyenoord moeten. Je weet maar nooit wat er dan gebeurt." Naast Adelaar zal ook Blind blij zijn geweest met de 2-1 zege van ADO Den Haag. De achterstand van AZ op Ajax bleef daarmee zeven punten, waardoor de Amsterdammers zeker zijn van deelname aan de voorronde van de Champions League.

De Graafschap

Eenmaal bijgekomen van de schrik over een rampzalig verlopen beginfase van het uiteindelijk verloren duel met PSV (4-1) stelde De Graafschap zich alsnog tevreden met de uitslag. De club heeft nog steeds een beter doelsaldo dan FC Den Bosch, de grote concurrent voor rechtstreekse degradatie.

De Graafschap verdedigt de laatste twee competitieduels een voorsprong van vijf doelpunten op FC Den Bosch. In punten staan beide rechtstreekse degradatiekandidaten inmiddels gelijk. De Brabanders versloegen namelijk FC Twente: 1-0.

Programma

Het programma van De Graafschap lijkt zwaarder dan dat van FC Den Bosch. De ploeg uit Doetinchem treft nog de Gelderse clubs NEC en Vitesse. Deze streekderby's staan vaak bol van emotie. FC Den Bosch moet het nog opnemen tegen FC Utrecht en RKC. Beide clubs spelen slechts voor de eer.

Kampioensfeest

Figurerend op het uitgestelde kampioensfeestje van PSV keek De Graafschap al na twaalf minuten tegen een achterstand van 3-0 aan. Vennegoor of Hesselink (2) en Cocu lieten doelman Van Fessem kansloos.

Met het inbrengen van Roelofsen als extra verdediger voorkwam de jarige trainer Kruys een doelpuntenfestijn. De schade bleef beperkt tot 4-1, waardoor De Graafschap in ieder geval nog een beter doelsaldo dan FC Den Bosch houdt.

FC Groningen

Trainer Ron Jans wil de supporters van FC Groningen waar voor hun geld geven. Dat moet gebeuren met aanvallend, creatief en gedurfd voetbal, zo liet hij onlangs weten. Datzelfde doel had ook trainer Wiljan Vloet voor ogen. Beide trainers meenden dat hun ploeg in het enerverende duel recht had op de overwinning. Het 4-4 gelijkspel deed de verhouding echter het meest recht.

Overtuigend

Groningen begon redelijk overtuigend aan het duel. De noordelingen zetten de Limburgers vast op eigen helft en dwongen enkele uitgespeelde kansen af. In de zesde minuut volgde de beloning. Nevland kopte een hoekschop van Fledderus feilloos in.

Roda liet zich keer op keer aftroeven en mocht van geluk spreken dat Van der Linde (paal) en Nevland (lat) het vizier voor rust niet op scherp hadden staan. Dat gold niet voor Roda, dat kort voor rust met twee afstandschoten van Ciss� en Sergio op 1-2 kwam.

Behalve de sportieve eer stond er voor beide ploegen niets meer op het spel. Toch was het duel voor de Roda geen verplicht nummer, want Vloet had zijn spelers op het hart gedrukt dat er gewonnen moest worden. Al was het alleen maar om hem een passend afscheid te geven. Vloet vertrekt na dit seizoen naar Sparta. Veel succes heeft Vloet de afgelopen drie jaar niet in Kerkrade gehad. Hij wist zijn team geen enkele keer Europa in te loodsen.

Roda JC

Ver in het hoge noorden leek Roda de zege veilig te stellen. Via een fraaie individuele actie van Kone werd het 1-3. De thuisploeg liet zich echter niet van de wijs brengen. In de hoogste versnelling werd de bal rond gespeeld en binnen acht minuten stond er een mooie 4-3 op het scorebord.

In een knotsgekke wedstrijd trok Roda vervolgens met verhoogde energie ten aanval. In de slotfase kreeg de gretige ploeg loon naar werken. Opnieuw kreeg de verdediging van Groningen geen vat op uitblinker Kone, die doelman Roorda kansloos liet.

Vloet

Vloet sprak na afloop van een gemiste kans om de zege mee naar Limburg te nemen. Zijn collega Jans dacht daar anders over. "We hadden vandaag eigenlijk moeten winnen. Maar door twee fouten van onze doelman Roorda liepen wij achter de feiten aan. De felheid in het elftal was opeens verdwenen. In de tweede helft hebben we laten zien dat we over veerkracht beschikken. Het was alleen jammer dat ik de vermoeide Nevland moest wisselen. Anders hadden we wel gewonnen", zei Jans.

Vitesse

Vitesse heeft zondag dankzij een late treffer van Schaars de kans op de vijfde plaats, die recht geeft op UEFA-cupvoetbal, behouden. In De Galgenwaard wonnen de Arnhemmers met 1-2 van FC Utrecht, waardoor de achterstand op Heerenveen met nog twee wedstrijden te spelen drie punten bedraagt.

Europees voetbal

Plaatsing voor Europees voetbal was niet de doelstelling van Vitesse voor aanvang van deze bijna voltooide competitie. "Als ik dat had gezegd, hadden ze me meteen opgenomen. Maar als je er zo dicht bij bent, moet je er alles aan doen om het te halen", liet Sturing na afloop weten.

Schaars gaf in blessuretijd gehoor aan het streven van zijn trainer door met een geweldige uithaal vanaf zo'n twintig meter de winnende treffer achter doelman Ponk te knallen: 1-2. "De gelukkigste heeft gewonnen", vond Sturing. "Eigenlijk verdiende deze wedstrijd geen winnaar, maar door deze overwinning blijven we in de race."

FC Utrecht

FC Utrecht, dat tijdens de winterstop nog de vijfde plaats bezette, was in de eerste helft veruit de beste ploeg. De Utrechtenaren kregen ook de beste kansen, maar Vitesse nam tegen alle verhoudingen in een voorsprong door een treffer van Rankovic, die doelman Ponk met een diagonale inzet passeerde.

Ondanks een voortdurend overwicht slaagde FC Utrecht er vooralsnog niet in de stand recht te trekken. Zelfs niet toen Van de Haar vanaf elf meter mocht mikken, nadat Hersi met een lichte overtreding Van den Bergh uit het evenwicht had gebracht. Doelman Wapenaar voorkwam een tegentreffer. Pas vlak voor rust kwam FC Utrecht langszij door Keller, die na een doelworsteling de gelijkmaker achter doelman Wapenaar drukte (1-1).

Even na rust leek Vitesse al zeker van de zege, maar de vrije trap van Janssen ketste via de paal en de lat op miraculeuze wijze het veld weer in. Korte tijd later ontging arbiter Van Sichem de handsbal van Keller in zijn eigen strafschopgebied na een hoekschop van Janssen.

Slotfase

In de slotfase van de wedstrijd was FC Utrecht zelfs nog het dichtst bij de zege, maar Rajcomar en Braafheid strandden in hun poging de overwinning voor FC Utrecht veilig te stellen. In blessuretijd besliste Schaars anders en hield hij de kans voor Vitesse op UEFA-cupvoetbal levend.