NIJMEGEN - Het woord bij Feyenoord is weer eens aan Jorien van den Herik. De almachtige voorzitter van de Rotterdamse topclub in verval moet beslissen of trainer Ruud Gullit nog wel de juiste man op de juiste plaats is. Heeft het zin om met de bekritiseerde oud-international toch nog aan het nieuwe seizoen te beginnen of is het voor alle partijen beter om na dit mislukte seizoen vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen?

Van den Herik, die zich amper nog laat zien of horen in de gangbare Nederlandse media, zal zich in de eigen publiciteitsorganen van Feyenoord binnenkort ongetwijfeld uitspreken over de heikele kwestie. In de winterstop, na een slechte serie met zes punten uit zes duels, nam de langzittende clubleider het nog op voor Gullit. Het is echter de vraag of hij na de laatste afgang zondag bij NEC (2-0), de vierde nederlaag voor Feyenoord in vijf duels, nog steeds positief oordeelt over de Amsterdamse coach.

Beschamende vertoning

Gullit toonde karakter na het nieuwe fiasco. Hij sloeg zich manmoedig door een spervuur aan vragen heen. De geplaagde trainer sprak van een beschamende vertoning. "De gifbeker moet kennelijk tot aan de laatste druppel leeg", verzuchtte hij.

Gullit hield voor diverse microfoons vol niet aan opstappen te denken. "Ik stop niet, ik gooi geen handdoek in de ring, ik wil niet opgeven. Maar ik besef dat het de komende weken nog heel moeilijk wordt. Misschien zit er nog wel meer gif in de beker, ook al omdat we zondag naar PSV moeten."

Gullit zei in Nijmegen dat hij met zijn hoofd al vaak bij het volgende seizoen zit. Wie mogen blijven, wie moeten weg en aan wie heeft het zieltogende Feyenoord behoefte? "Met die vragen ben ik heel veel bezig, maar ik moet natuurlijk wel de tijd krijgen om de problemen op technisch gebied aan te pakken", liet hij zich ontvallen.

Ontevreden

Met andere woorden: Gullit houdt wel degelijk rekening met een ingreep van bovenaf. "Ik weet niet of er iets speelt", zei hij. "Maar ik kan me wel voorstellen dat het bestuur ontevreden is met de huidige gang van zaken. Dat ben ik ook. Binnen een paar weken hebben we het hele seizoen verziekt."

Gullit gaf toe dat de komst van (nog meer) nieuwe spelers niet de enige oplossing is voor de grote problemen bij Feyenoord. Er zijn ook mentale tekortkomingen. Van enige teamgeest bijvoorbeeld lijkt geen sprake meer.

Blessures

"Dat we kunnen voetballen, hebben we dit seizoen meer dan eens laten zien. Maar nu het niet meer loopt, stapelen de blessures zich plotseling op. De absentie van basisspelers als Kalou, Ono, Ghaly, Castelen en Gibbs kunnen we nu gewoon niet opvangen. Maar je maakt mij niet wijs dat er ook vijf geblesseerde spelers waren geweest als we over een paar dagen een finale hadden gespeeld."

Gullit: "Dat is feitelijk mijn grootste ergernis. De spelers moeten het niet voor mij, maar voor de club doen. Ze moeten alles geven voor het shirt van Feyenoord. Maar dat doen ze lang niet allemaal. Ze laten vooral de club en daarmee de fans in de steek. Dat neem ik absoluut mee in mijn eindbeoordeling van sommige spelers."