REGGIO CALABRIA - Brett Lancaster heeft zaterdag de proloog van de 88e editie van de Ronde van Italië gewonnen. De Australische wielrenner van de Panariaploeg reed op het korte parkoers van slechts 1100 meter een tijd van 1.20.

De Italiaan Matteo Tosatto werd tweede op een seconde, de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi eindigde op de derde plaats. Tosatto, Petacchi en de Italiaanse nummer vier Paolo Savoldelli hadden allen dezelfde tijd.

Thomas Dekker was in Zuid-Italië de beste Nederlander. De 20-jarige debutant in een grote ronde reed 1.24. Van de favorieten bleven Savoldelli (1.22), de laatste winnaar Cunego (1.24), Garzelli en Basso (beiden 1.26) en Simoni (1.28) redelijk in elkaars buurt.

Ambiance

De proloog werd in de avonduren afgewerkt, in een sfeervolle ambiance. De renners reden letterlijk in de schijnwerpers. Mario Cipollini, die vorige week afscheid nam van de wielersport, kreeg zaterdag een mooi 'arrivederci'. Aanvankelijk zou de voormalig topsprinter voorafgaand aan de proloog, in het daglicht, het parkoers per fiets afleggen.

Maar 'Mooie Mario' had voor de gelegenheid een speciale outfit laten ontwerpen, die alleen in de duisternis met schijnwerpers goed tot zijn recht zou komen. In zijn fluorescerende roze tricot mocht Cipollini na afloop de roze trui uitreiken aan Lancaster.