HEERENVEEN - Heerenveen blijft een ploeg van uitersten. Vorige week boekten de Friezen hun eerste zege ooit in de Kuip tegen Feyenoord (3-1), maar zaterdagavond thuis tegen Willem II worstelden ze zich naar een teleurstellend gelijkspel: 2-2. Voor rust leek Heerenveen zelfs af te stevenen op de zevende nederlaag in het Abe Lenstra-stadion (0-2), maar Breuer voorkwam die zeperd met twee treffers.

Toch werd Heerenveen alsnog de grote winnaar in de strijd om Europees voetbal. FC Twente, dat ook nog aanspraak maakt op de vijfde plek, faalde bij hekkensluiter FC Den Bosch: 0-1. Met nog twee duels te gaan heeft Heerenveen nu vier punten voorsprong op FC Twente. Ook Vitesse ligt nog op de loer.

Rust

Heerenveen miste tegen de Tilburgers vooral de geschorste centrale verdediger Hansson. Het gelegenheidsduo Radomski en Breuer was niet in staat achterin rust te brengen. En Huntelaar was onwennig in zijn rol vlak achter spits Samaras. De jonge Griek koos weer te vaak voor eigen succes. Bovendien was er aanvankelijk totaal geen strijdlust, onbegrijpelijk in deze beslissende fase van de competitie.

Willem II, met een prima veldbezetting, speelde toen dreigend maar had een blunder van doelman Vandenbussche nodig om op 1-0 te komen. De Belg verkeek zich halverwege volledig op een schuiver van Bobson. Daarna zette de verder onzichtbare Redan de Tilburgers op 2-0.

Kleedkamer

In de rust greep Heerenveen-trainer Verbeek in. Radomski en Hestad bleven achter in de kleedkamer voor Bakkati en Bruggink. Seip verkaste naar zijn vertrouwde stek centraal achterin en Bruggink moest voor meer dreiging vanuit het middenveld zorgen.

Binnen het kwartier had de nu wel agressieve thuisploeg de achterstand weggewerkt. Breuer scoorde twee keer uit een hoekschop van Yildirim. In het vervolg miste Heerenveen nog enkele grote kansen (Samaras). Willem II werd ook gered door lat (vrije trap Yildirim) en paal (kopbal Nilsson).

FC Twente

Hekkensluiter FC Den Bosch heeft zaterdagavond verrassend met 1-0 van FC Twente gewonnen. Door een goal van Volmer in de 26e minuut hebben de Bosschenaren nu evenveel punten als mededegradatiekandidaat De Graafschap. De Superboeren spelen zondag tegen kampioen PSV.

Voor FC Twente was het de eerste nederlaag in een ongeslagen serie van veertien wedstrijden in 2005. De Tukkers hebben nog slechts een minieme kans op Europees voetbal. De achterstand op nummer vijf SC Heerenveen bedraagt met nog twee wedstrijden te gaan vier punten.

Kopbal

De behoudende tactiek van de Bossche interim-trainers Van Grinsven en Van der Horst leek aanvankelijk niet goed uit te pakken. Want N'Kufo kwam op aangeven van Fafiani binnen tien minuten in een riante scoringspositie. De kopbal van de Twentse topscorer werd door keeper Mampaey met meer geluk dan wijsheid gepareerd.

Ondanks de druk van de Tukkers in de beginfase, kwam FC Den Bosch in de 26e minuut op voorsprong. Verdediger Volmer, die elf jaar geleden voor tegenstander Twente debuteerde in het betaald voetbal, maakte het doelpunt. De verdediger werkte uit de kluts - na een vrije trap van Van den Ouweland - de bal bij de tweede paal goed binnen: 1-0.

Probleemloos

FC Twente leek geïmponeerd door de achterstand, waardoor de Bosschenaren de voorsprong probleemloos konden vasthouden. Slechts een kopbal van invaller Christensen in de 84e minuut bracht Den Bosch nog even in gevaar, maar keeper Mampaey was alert. Doelman Boschker van FC Twente had op dat moment al voorkomen dat zijn ploeg nog verder achterkwam door twee doelpogingen van de aanvallende middenvelder Van den Ouweland te stoppen.

FC Den Bosch speelt nu nog twee 'finales', volgende week uit bij RKC Waalwijk en tot slot thuis tegen FC Utrecht. Om de nacompetitie te behalen zijn de Brabanders dan wel afhankelijk van de prestaties van De Graafschap.