AMSTERDAM - Met een ruim uitgevallen overwinning op RKC vervolgde Ajax zaterdagavond voor eigen publiek de lijdensweg die naar het einde van een teleurstellend seizoen leidt. De vier treffers (4-0) en de bijna zekere tweede plek in de eindklassering konden niet camoufleren dat het komend voetbaljaar veel en veel beter moet.

Nauwelijks gehinderd door de zonder inspiratie spelende bezoekers uit Waalwijk, trakteerde Ajax het dit seizoen weinig verwende thuispubliek uiteindelijk op vier doelpunten. Babel (35e minuut) en Grygera (37e minuut) zorgden voor de voorsprong bij rust. De Jong (77e minuut) en Charisteas (90e minuut) voorkwamen dat de thuisploeg onder begeleiding van een fluitconcert naar de kleedkamer moest.

Morrende fans

Het was de af en toe morrende fans in de ArenA namelijk niet ontgaan dat RKC met minimale inspanningen al voor rust in de persoon van Hoogendorp twee keer verzuimde te scoren. Behalve de vier treffers was er opnieuw weinig te genieten bij Ajax.

Veelzeggend was dat het langste applaus tijdens de rust klonk, toen de kampioensploegen van de jeugdopleiding een ereronde liepen. Blind volgde de verrichtingen van de hoofdmacht veelal staand.

Huisstijl

Hevig gebarend probeerde hij de koers van het Amsterdamse vlaggenschip te bepalen. Sinds zijn aanstelling kijkt de oefenmeester al meer naar het volgende seizoen. Hij laat zijn ploeg weer zoveel mogelijk in de aloude huisstijl acteren: met buitenspelers en een aanvallende middenvelder. Blind weet inmiddels ongeveer met welke voetballers hij het kwaliteitsverschil met PSV moet nivelleren.

De ongewisse plannen van enkele spelers maken het er niet makkelijker op. Zo weigeren Van der Vaart, Maxwell, Trabelsi, De Jong en Pienaar voorlopig hun handtekening onder een verbeterde aanbieding te zetten. Hun contracten lopen aan het einde van het volgende seizoen af. Gesteund door de directie roept Blind tegen iedereen die het wil horen dat hij bepaalt wie wel en niet weg mag. Vertrek van De Jong en Pienaar noemt hij uitgesloten. De overige drie hoeven wat hem betreft ook niet weg.

Risico

Blind beseft dat Ajax niet het risico kan lopen dat het aan het einde van het volgende seizoen afscheid van vijf transfervrije spelers moet nemen. Aan hem en de directie de taak om de spelers te bewegen langer bij Ajax te blijven. Pienaar heeft misschien oren naar een verbeterde nieuwe aanbieding. De Zuid-Afrikaan heeft het prima naar de zin in Amsterdam en voelt zich nog niet rijp voor de stap naar een andere competitie.

De Jong zal nooit voor een andere Nederlandse club spelen. Ontevreden als hij is over sommige mensen binnen de club sluit hij vertrek naar het buitenland echter niet meer uit. Manchester United heeft belangstelling voor hem.

Geen geheim

De jaren van Van der Vaart, Maxwell en Trabelsi lijken geteld. De eerstgenoemde is ontevreden met zijn rol als bankzitter. Beide vleugelverdedigers maken al langer geen geheim van hun voorkeur voor buitenlandse competities. "Er wacht ons nog veel werk", concludeerde de winnende trainer Blind zaterdagavond, die opnieuw benadrukte dat zich nog geen ploeg voor het drietal meldde. "Zou dat wel gebeuren, dan is er nog niets aan de hand. Wij bepalen namelijk of ze weg mogen."