ROOSENDAAL - Bij het RBC-stadion in Roosendaal hangen de vlaggen halfstok. Voor de deur liggen bloemen en supporterssjaaltjes. Na een lange reeks tegenslagen zou er na de overwinning op NAC vrijdagavond eigenlijk een jubelstemming moeten heersen, maar er is verdriet, veel verdriet. Supporter Wesley Houtekamer (22) is overleden, zijn maatjes Thomas Mangelaars en Corné Hagen zijn zwaargewond. Door een stom ongeval tijdens de overwinningsroes.

De drie jongelui maakten deel uit van een vriendenclub die voor de wedstrijd NAC - RBC vrijdag een dubbeldeksbus hadden gehuurd. De stemming zat er bij het vijftigkoppige gezelschap meteen goed in. Al op weg naar Breda moest de buschauffeur de jolige supporters vragen het dakluik niet te openen. Toen won RBC en gingen de supporters weer naar huis. Nog joliger. En weer moest de chauffeur enkele malen vragen het dakluik niet te openen.

Noodlot

Op amper 500 meter van de uitstapplaats aan de Kade in Roosendaal sloeg het noodlot toe. Wesley, Thomas en Corné hadden het dakluik geopend en hun hoofd naar buiten gestoken, niet wetende dat de bus elk moment onder het spoorwegviaduct kon rijden.

Wesley overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. De toestand van Thomas en Corné is inmiddels stabiel. En de supporters, die zijn kapot. Ook de spelers en het RBC-bestuur zijn aangeslagen. Als zaterdag tijdens een bijeenkomst van de betrokken supporters, enkele spelers en het bestuur na één minuut stilte de laatste informatie wordt uitwisseld, vloeien bij sommigen de tranen opnieuw.

Verdriet

"Iedereen heeft verdriet", vat RBC-voorzitter Jan Pollemans samen wat er zich in het besloten gedeelte heeft afgespeeld. Hij hecht eraan te benadrukken dat de chauffeur van de bus geen enkele blaam treft. Bij de supporters was er sprake van overmoed. Het was puur supportersgedrag.

"Vrijdag 6 mei is een dag die diep in ons geheugen gegrift zal staan, want ook al won RBC toen van NAC, op die dag waren er geen winnaars. Alleen verliezers", staat boven het condoleanceregister van de fansite te lezen. De supporters willen het daar bij laten.