BARCELONA - De Spanjaard Pedro De la Rosa toonde zich tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix in zijn eigen land de snelste in zijn McLaren. Met een 1:15.675 was hij in Barcelona ruim een seconde sneller dan Christian Klien en Nick Heidfeld.

Zonder de twee BAR bolides begonnen de overige teams deze ochtend aan hun voorbereidingen voor de race in Spanje. Dat net thuisrijder De la Rosa zich tijdens de eerste sessie de snelste rijder toonde was niet echt een verrassing. Zijn McLaren-team pakt dit weekend uit met heel wat nieuwe onderdelen en testte dit seizoen al enkele keren uiterst succesvol op het Circuit de Catalunya.

De twee overige McLaren-rijders, Raikkonen en Montoya, lieten het meeste werk aan de Spaanse testrijder over. Dat zorgde er voor dat Klien, Heidfeld en wereldkampioen Schumacher voor de Fin en de Colombiaan konden plaatsnemen. Montoya begon zijn comeback met een matige tiende tijd.

Vijf rijders kwamen tijdens de eerste sessie niet of nauwelijks de baan op. Barrichello, Fisichella, Alonso, Trulli en Webber lieten geen tijd noteren. Nederlanders Christijan Albers en Robert Doornbos slaagden daar wel in. Beiden hadden reden om tevreden te zijn na de eerste sessie. Doornbos omdat hij teamgenoot Karthikeyan versloeg en Albers omdat zijn Minardi PS05 nauwelijks trager was dan de Jordans.