ALKMAAR - Louis van Gaal bekeek donderdagavond met gepaste afstand de prestaties van AZ, dat ondanks winst op Sporting Lissabon (3-2) toch de finale van de UEFA-beker niet haalde.

De ex-bondscoach was vol lof over het afgelopen Europese seizoen van de Alkmaarse club, waar hij straks de scepter zwaait als opvolger van trainer Co Adriaanse: "Dit succes is niet te evenaren. Het is echt een uitschieter", aldus Van Gaal.

Volgens de coach is het ongekend dat AZ de halve finale van de UEFA-beker heeft gehaald. "Als je de begrotingen naast elkaar legt van de clubs die op dit moment spelen, kan AZ daar niet in mee. De prestaties van dit jaar zijn uitzonderlijk, die kun je niet continu behalen."

"Wij willen van AZ een constante factor maken in het Europees voetbal. Daar moet ik voor zorgen en ik ben daar achter de schermen al mee bezig. Het is een uitdaging om met AZ slag te gaan, daar kijk ik erg naar uit. Maar het is niet reëel te veronderstellen dat je elk jaar zo ver kan komen in Europa."

Zure afloop

De voormalig trainer van het Nederlands elftal, Ajax en Barcelona beleefde de afgelopen voetbalweek met gemengde gevoelens. Als toeschouwer was hij bij zowel de uitschakeling van PSV als AZ aanwezig, in respectievelijk de Champions League als de UEFA-beker. "Ik heb twee fantastische voetbalavonden gehad, met een helaas heel zure afloop. Ik had nooit verwacht dat ik ooit nog eens intens verdriet zou voelen bij een uitschakeling van PSV. Maar toch was dat woensdagavond zo."

Een avond later zag hij ook zijn nieuwe werkgever AZ de finale missen. Ondanks een overwinning van 3-2 op Sporting, spelen de Noord-Hollanders door een 2-1-verlies een week eerder in Portugal niet in de eindstrijd van het toernooi om de UEFA-beker. "Ik heb het als coach al zo vaak meegemaakt dat je beter bent en toch verliest. Dat is echt heel zuur, al vond ik dat het in de wedstrijd van AZ alle kanten op kon. Zowel AZ als Sporting had kans op de overwinning."

"Alleen als je dan in de verlenging met 3-1 voorkomt en denkt dat je er al bent, is dan echt ongelofelijk. Dat zo'n goal erin gaat, is een kans van één uit duizend. Ik weet wat de coach en wat de spelers meemaken, maar ik heb me er verder niet mee bemoeid. Ook na afloop niet. Ik ben bezig met het volgende seizoen en ben daardoor af en toe al hier op de club om vergaderingen te bezoeken. Ik heb een paar spelers een handje gegeven, meer niet. Mijn vrouw voorspelde nog dat het beslissende doelpunt zou vallen, en meestal heeft ze dan gelijk. Al heeft ze niet zoveel verstand van voetbal. Ik had het eigenlijk al niet meer verwacht."