ALKMAAR - Het ongelooflijke Europese avontuur van AZ is donderdagavond in de halve finale van de UEFA-beker wreed tot een einde gekomen. Ondanks een overwinning van 3-2 in de verlenging (de reguliere speeltijd was net als in Lissabon in 2-1 geëindigd) mag de stuntploeg van Adriaanse op 18 mei niet opnieuw naar Lissabon.

Pas in de laatste seconden van de blessuretijd van de tweede verlenging betekende een treffer van Miguel Garcia de genadeklap voor AZ. De Portugezen mogen daardoor op 18 mei in het eigen stadion José Alvalade de finale spelen tegen het Russische CSKA Moskou, dat in de andere halve eindstrijd AC Parma versloeg.

Adriaanse

Voor AZ is een haast ongeloofwaardig seizoen daardoor niet in het zo vurig gewenste sprookje geëindigd. De reeks van de Noord-Hollanders is dit seizoen echter ongekend geweest en komt voor een groot deel op het conto van de vertrekkende coach Adriaanse, die bij een modaal provincieclubje een elftal heeft gesmeed dat zich kan meten met de Europese top.

Gevaar

De avond begon voor AZ als in een droom. Al in de zesde minuut maakte Perez de openingstreffer van de avond, waarmee de uitslag van een week geleden in Lissabon al meteen in Alkmaars voordeel werd omgezet. De Deens international kopte een goede voorzet van Sektioui achter doelman Ricardo. Een minuut daarvoor zorgde de aanvaller, die vanaf het middenveld speelde, ook al voor gevaar.

Droomstart

Met een mooie solo zette hij de hele Portugese verdediging op het verkeerde been, maar zag zijn inzet gestuit door Ricardo. De droomstart had een nog ongeloofwaardiger vervolg gekregen als Perez in de elfde minuut een vrije trap iets preciezer had ingeschoten. Nu ketste de bal van de paal terug in het veld. De furieuze start van AZ bleek echter krachtenverslindend.

In het verloop van de eerste helft ontstond er steeds meer ruimte op het middenveld van de Noord-Hollanders. Sporting Lissabon was met inzetten van Douala, Moutinho, Garcia (2x) en Liedson dicht bij de gelijkmaker. Een voorzet van Garcia schampte in de 43e minuut zelfs de lat.

Druk

De druk van de Portugese topclub werd in de slotfase van de eerste helft zo hevig, dat een goal niet kon uitblijven. Liedson zette na een harde voorzet precies op tijd zijn voet tegen de bal waarna Timmer kansloos was. Enkele seconden na de treffer (1-1) floot de Deense scheidsrechter voor de rust.

Uitblinker

AZ begon opnieuw, net als in Lissabon, met slechts twee aanvallers. Naast de altijd sleurende Nelisse posteerde trainer Co Adriaanse Van Galen. Perez speelde achter het duo als schaduwspits, maar zakte bij balverlies in naar de middenlinie. De Deen was als nummer 10 bij AZ de absolute uitblinker.

AZ speelde vooral in het eerste halfuur erg goed. Naast de goal van Perez en diens vrije trap op de paal, was ook Sektioui met een schot nog dichtbij een treffer. In de 35e minuut was opnieuw Perez gevaarlijk, maar zag zijn doelpoging gestuit door de Portugese doelman Ricardo.

Overwicht

In een hartstochtelijke tweede helft kon Adriaanse zijn ploeg opnieuw inspireren tot een enorm offensief. Hij stuurde, analoog aan zijn aanvallende aard, Huijsegems en Elkhattabi het veld in en creëerde daarmee een enorm overwicht.

In de 78e minuut leidde dat tot de 2-1 van Huijsegems, waarna er in de kolkende Alkmaarderhout een verlenging aan te pas moest komen om een beslissing in de dubbele ontmoeting tussen AZ en Sporting te forceren.

Slotseconden

In de tweede helft van de verlenging dacht Jaliens de bevrijdende derde treffer te maken, maar in de laatste seconden van de verlenging kwam Sporting alsnog terug tot 3-2, waardoor de finale in de slotseconden van het duel aan de neus van de Alkmaarders voorbij ging.