MOSKOU - Vol overtuiging heeft CSKA Moskou de finale gehaald van het toernooi om de UEFA-beker. De Russische middenmoter versloeg de Italiaanse degradatiekandidaat Parma donderdag voor eigen publiek met duidelijke cijfers (3-0).

Daarmee kan CSKA de eerste voetbalclub uit Moskou worden die een Europees toernooi wint. Het eerste duel eindigde vorige week in Parma in 0-0.

Doelsaldo

De thuisploeg begon als favoriet aan de return. CSKA speelde sinds 17 april geen competitiewedstrijd meer, om zich optimaal te kunnen voorbereiden op het tweeluik met Parma. Bovendien wonnen de Russen de voorgaande drie thuiswedstrijden in het UEFA-bekertoernooi, met een doelsaldo van 8-0.

Prioriteit

Parma wekte vooraf irritatie in het Russische kamp door opnieuw een aantal belangrijke basisspelers rust te gunnen. Het vermijden van degradatie uit de Serie A heeft bij coach Carmignani een hogere prioriteit dan het bereiken van de finale in de UEFA-beker.

De Italiaanse trainer haalde zondag zijn gelijk met een even kostbare als spectaculaire zege op Livorno (6-4), na de bloedeloze 0-0 drie dagen eerder voor eigen publiek tegen CSKA.

Voorkeurstactiek

Met vier treffers was Gilardino de grote man bij Parma in het duel met Livorno. De schotvaardige spits begon donderdag in Moskou op de bank, evenals zijn vaste makker Morfeo. CSKA-coach Gazzajev sprak vooraf schande van de Italiaanse voorkeurstactiek.

"Wij zullen nooit onderscheid maken tussen een belangrijk en een onbelangrijk duel", betoogde hij. "Zeker niet als de finale van de UEFA-beker op het spel staat. Voor het voetbal is het een slecht teken om reservespelers in cruciale wedstrijden aan het werk te zien. Parma verdient daarvoor een afstraffing."

Rood

Al in de negende minuut lonkte CSKA opzichtig naar de finale, op 18 mei in Lissabon. Carvalho schoot raak uit een voorzet van Zhirkov, 1-0. Kort na de pauze maakte de oppermachtige thuisploeg het duel snel af. Opnieuw Carvalho en Berezoetski voerden de Russische score op. In de extra tijd werd Bonera van Parma nog uit het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart.