LONDEN - Een mogelijke eindzege in de Champions League verzekert Liverpool niet automatisch van een startbewijs voor de CL in het komende seizoen. De Engelse voetbalbond (FA) bevestigde donderdag dat alleen de eerste vier ploegen in de eindstand van de Premier League voor het prestigieuze toernooi worden ingeschreven.

Liverpool, dat zich dinsdag ten koste van Chelsea voor de finale van de Champions League plaatste, neemt momenteel de vijfde plaats in. Stadgenoot Everton is vierde, met een voorsprong van drie punten op de Reds en met bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Vijfde startbewijs

Indien Liverpool de Champions League op 25 mei in Istanbul wint, maar niet bij de eerste vier eindigt in de Engelse competitie, kunnen de Reds hun titel op het hoogste Europese clubniveau dus niet verdedigen. De FA wil in dat geval dat de Europese voetbalunie (UEFA) een vijfde startbewijs aan Engeland toewijst.

Reglementair mogen echter maximaal vier ploegen per land aan de Champions League, inclusief voorronde, deelnemen. "We kunnen niet aan het eind van het seizoen de regels plotseling veranderen", liet een UEFA-woordvoerder weten.

"We kunnen moeilijk tegen een andere lidstaat zeggen dat ze een startbewijs aan Engeland moeten afstaan. Wel is het zo dat we voor het seizoen 2006-2007 naar een aanpassing van deze regelgeving kijken."

Dupe

Real Madrid won in 2000 de Champions League, maar miste door een vijfde plaats in het Spaanse eindklassement de kwalificatie voor de CL in het daaropvolgende seizoen. De Spaanse voetbalbond zorgde toen met een speciale maatregel ervoor dat de 'Koninklijke' alsnog de CL-titel kon verdedigen. De toenmalige nummer vier Real Zaragoza was destijds de dupe van de bestuurlijke ingreep.