LONDEN - Na vele uren vertraging heeft Richard Krajicek zich geplaatst voor de kwartfinales van Wimbledon. In een door de regen danig beïnvloedde marathonpartij won hij met 6-7 7-6 6-7 7-6 6-4 van de Australiër Mark Philippoussis.

Het is voor het eerst sinds 1998 dat Nederland met twee spelers is vertegenwoordigd bij de laatste acht. Sjeng Schalken haalde in Londen ten koste van de Tsjech Jan Vacek al eerder de kwartfinales. "Dit is echt ongelooflijk. Voor de tweede keer sinds mijn rentree heb ik echt een fantastisch gevoel. Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik terug wilde keren, maar dat is waar ik het allemaal voor heb gedaan", vertelt Krajicek.

Vier jaar geleden vergezelde Jan Siemerink Krajicek in deze fase. Krajiceks vorige kwartfinale dateert van de US Open 2000. Hij speelt tegen de Belg Xavier Malisse, die de Brit Greg Rusedski uitschakelde. "Ik weet dat hij de afgelopen tijd veel progressie heeft gemaakt. Verder is het afwachten. Ik hoop in ieder geval dat ik mijn vakantie nog even kan uitstellen", liet Krajicek na afloop weten.

Halfvolle tribunes

De treurige ambiance ontnam een beetje de glans van de prachtige prestatie van Krajicek. Hij speelde tegen Philippoussis pas zijn vijfde wedstrijd na een afwezigheid van twintig maanden. Door de regen waren de partijen woensdag vele uren later begonnen dan gepland. De organisatie besloot in het begin van de avond op alle banen de duels te schrappen, behalve die van Krajicek. De enige overgebleven confrontatie in de vierde ronde moest worden afgespeeld om het programma niet verder in de war te brengen. Voor half bezette tribunes maakten Krajicek en Philippoussis hun wedstrijd af.

Boeiend gevecht

De twee servicekanonnen moesten dinsdag hun boeiende gevecht na vier sets staken. Hoewel hij zich aan blessures aan het dijbeen en schouder had moeten laten behandelen, maakte Krajicek zeker in de slotfase een sterke indruk.

Ook in 1996 vertraging

Nadat het duel dinsdag definitief was stilgelegd, diende de Nederlander bij hoofdscheidsrechter Alan Mills het verzoek in of ze de partij woensdag meteen konden hervatten. Maar volgens de traditie op Wimbledon moet een afgebroken partij de dag erna als tweede in het schema worden gezet. Bij zijn triomf op Wimbledon in deed Krajicek ook drie dagen over zijn kwartfinale tegen de Amerikaan Pete Sampras.

Hangen en wachten

Wegens het slechte weer begonnen de duels uiteindelijk met een vertraging van vier uur. Krajicek restte niets anders dan na een korte ochtendtraining de hele dag hangen en in gezelschap van onder anderen Daviscup-captain Tjerk Bogtstra wachten in de playerslounge. Na de snelle zege van de Amerikaanse Serena Williams op de Slowaakse Daniela Hantuchova kon hij eindelijk weer baan 1 op.

Overtuigend

Hij begon de hervatting tegen Philippoussis zeer overtuigend en brak meteen de opslag van zijn opponent, die in 2001 een half jaar uit de roulatie was wegens een knieblessure. Nadat hij zelf zijn servicebeurt hield, werden de wolken weer steeds donkerder boven baan 1. Bij een stand van 40-30 op de opslag van de Australiër moesten de spelers opnieuw de kleedkamer in. Lamlendig

"Ik voelde me na zo'n dag behoorlijk lamlendig. Ik heb daarom vijf minuten voor de partij een paar sprints op de fiets gedaan. Ik kwam bezweet op de baan en was duidelijker scherper dan Philippoussis. Ik kreeg maar een kans, maar dat was precies genoeg."

Overeind

Bij de derde hervatting van de wedstrijd kwam Krajicek op zijn service onder druk te staan, maar op de beslissende momenten bleef hij overeind. Op zijn eigen opslag maakte hij de partij met 6-4 af.

Kwartfinale Schalken - Hewitt

Eerder werd de voor woensdag geplande kwartfinale tussen Schalken en Lleyton Hewitt al verplaatst naar donderdag. Behalve Krajicek verschenen ook Paul Haarhuis en Miriam Oremans nog op de baan. Hun ontmoeting met het Indiase/Amerikaanse koppel Leander Paes en Lisa Raymond werd bij een stand van 6-4 5-7 3-5 (40-40) afgebroken.

/DOSSIERWimbledon