AMSTERDAM - Jenson Button en Takuma Sato mogen in Spanje en Monaco niet aan de start verschijnen. De internationale automobielfederatie FIA oordeelde donderdag immers dat British American Racing in Imola vals speelde. Het team verliest ook de punten die ze tijdens die race scoorden.

Na afloop van deze schorsing hangt British American Racing nog zes maanden een voorwaardelijke straf boven het hoofd. Indien het team van Gil de Ferran in deze periode opnieuw de regels overtreedt zullen ze voor langere tijd geschorst worden.

BAR toonde zich erg ontevreden met de uitspraak van de FIA en zal via juridische weg toch proberen deel te nemen aan de volgende races. Intussen verliezen ze wel de 10 punten die Button en Sato scoorden in Imola. Daardoor gaat de trofee voor de derde plaats naar McLaren-testrijder Alexander Wurz en wordt ex-wereldkampioen Jacques Villeneuve zowaar nog vierde.

De internationale automobielfederatie FIA stuurde alvast een ernstige waarschuwing de wereld in naar F1-teams die er aan denken vals te spelen. BAR gebruikte in Imola een geheime benzinetank. Daardoor konden ze tijdens de race een hele tijd met een wagen rijden die niet voldeed aan het minimumgewicht. Dat levert hun nu dus een schorsing op.