ZEIST/EINDHOVEN - Voormalig voetbalscheidsrechter Ignace van Swieten is in de ochtend van 4 mei op Gran Canaria op 62-jarige leeftijd overleden. De KNVB heeft dat donderdag bevestigd.

Van Swieten werd paaszaterdag in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een ernstige en acute longziekte. Sindsdien verslechterde zijn toestand snel. De laatste week werd hij in coma gehouden.

Stafdocent

Van Swieten was 28 jaar als fluitist actief op de velden. In 1990 zette hij noodgedwongen vroegtijdig een punt achter zijn carrière. In de afgelopen jaren was hij als stafdocent actief bij de KNVB.

Ignace van Swieten werd in 1943 geboren in een Jappenkamp bij Semarang in Indonesië. In 1976 debuteerde hij als scheidsrechter in het betaalde voetbal en vanaf 1983 floot hij op internationaal niveau.

Aan zijn loopbaan als arbiter kwam in 1990 abrupt een einde nadat een drugsverslaafde hem in zijn woning had gemolesteerd. De dader was een cliënt van Van Swieten in zijn functie als reclasseringsambtenaar. In 1991 werd Van Swieten benoemd tot lid van verdienste van de KNVB. In 1984 was hij al eens door de spelers gekozen tot scheidsrechter van het jaar.

Lieveling

Vriend en collega Jacques d'Ancona typeerde Van Swieten in het Radio 1 Journaal als een sympathiek en innemend mens, die ondanks zijn openlijke homoseksualiteit een lieveling was van het conservatieve voetbalpubliek.

Nadat hij zijn loopbaan als actief scheidsrechter had moeten beëindigen, bleef Van Swieten actief als parttime docent van de KNVB Academie. De laatste jaren leidde hij ook arbiters op in landen als Suriname, de Nederlandse Antillen, Zambia en Kenia.

Van Swieten verbleef in maart in Kenia, toen de eerste gezondheidsproblemen zich aandienden. Hij ging ervan uit dat hij onder de zon van Gran Canaria zou herstellen.