EINDHOVEN - Met opgeheven hoofd, maar met tranen in de ogen namen de spelers van PSV woensdagavond afscheid van de Champions League. De club overklaste AC Milan woensdagavond op alle fronten, maar kwam uiteindelijk een doelpunt tekort voor deelname aan de finale tegen Liverpool in Istanbul: 3-1.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij een voorsprong van 2-0, de gelijke stand van de eerste wedstrijd, voorkwam Ambrosini met een rake kopbal een verlenging voor AC Milan. Cocu maakte in blessuretijd van het door PSV uitstekend gespeelde duel nog een derde Eindhovense treffer. Het bleek onvoldoende voor de eerste finale van PSV in het meest prestigieuze clubtoernooi sinds zeventien jaar.

Applaus

Het applaus was voor PSV, de ploeg die had gevochten en gedomineerd. De winst over twee duels was voor AC Milan, de ploeg die net als in de eerste wedstrijd weinig deed maar opnieuw in de negentigste minuut doeltreffend was.

PSV sloot een prachtig seizoen in de Champions League af met de wetenschap dat het uitstekend heeft gepresteerd en heel dichtbij de finale in Istanbul was. De ploeg houdt naar schatting netto ruim 11 miljoen euro over aan de wonderbaarlijke toer langs de beste clubteams van Europa.

Openingstreffer

Op zoek naar het bijna onmogelijke, vond PSV al na negen minuten de gewenste openingstreffer. Vennegoor of Hesselink kapte met de linkerbuitenkant van de voet Stam uit. De aanstormende Park passeerde Dida voor het eerst in 640 minuten Champions League-voetbal.

Gesteund door de snelle treffer bleef PSV het duel voor de ogen van televisiekijkers in 96 verschillende landen domineren. De ploeg koesterde voor rust maar liefst 61 procent van het spel balbezit en voorkwam dat AC Milan snel kon counteren. De Italianen hielden vaak tien spelers achter de bal. Slechts de enige aanvaller Sjevtsjenko mocht eenzaam voorin blijven staan.

Kansen

PSV kreeg voor rust nog twee mogelijkheden om de opgelopen achterstand in de uitwedstrijd (2-0) goed te maken. Van Bommel leidde beide mogelijkheden met een vrije trap in. Vennegoor of Hesselink trof in de 28e minuut met het hoofd de lat. Alex kopte in de 39e minuut naast. Het enige wapenfeitje van AC Milan in de eerste helft was een schot van Kaka dat in de 41e minuut door Alex werd geblokt.

Cocu

Ook na de hervatting overklaste PSV de koploper van de Serie A. Bouma was in de 48e minuut dichtbij een treffer en Alex schoot in de 57e minuut in kansrijke positie over. Het was uiteindelijk Cocu die PSV in de 65e minuut de welverdiende gelijkmaker schonk. De met afstand meest geroutineerde PSV-'er kopte op aangeven van Lee beheerst raak.

Driemans defensie

De tweede treffer was een beloning voor de gedurfde tactiek die de kersverse landskampioen van Nederland hanteerde. PSV speelde zoveel mogelijk met een driemans defensie. Vleugelverdedigers Lucius en Lee acteerden afwisselend als extra middenvelder en haalden tot wanhoop van de Italianen veelvuldig de achterlijn. Direct na de tweede treffer haalde trainer Ancelotti de falende Seedorf naar de kant. De middenvelder, bij ieder balcontact keihard door de Eindhovense aanhang uitgefloten, speelde ongetwijfeld een van de slechtste duels uit zijn loopbaan. Tomasson mocht hem vervangen.

Hiddink

Hiddink reageerde gedurfd en bracht spits Robert voor de aan zijn rug gekwetste Bouma. Middenvelder Cocu schoof een linie door naar achteren.

PSV waande zich al in de verlenging totdat Ambrosini in de negentigste minuut alsnog met het hoofd Gomes passeerde. De ploeg die geen moment aanspraak maakte op een goed resultaat was verder. Daar kon de eretreffer van Cocu helemaal niets meer aan veranderen.