MERDINGEN - Wielrenner Jan Ullrich heeft positief gereageerd bij een dopingcontrole. In zijn urine werden sporen van amfetaminen gevonden. Dat heeft ploegleider Pevenage van Telekom woensdag bevestigd. De 28-jarige Duitser heeft contra-expertise aangevraagd.

Ullrich positief op amfetaminen Ullrich werd onaangekondigd gecontroleerd tijdens zijn revalidatie aan de Tegernsee. Daar verbleef hij om te herstellen van de operatie, begin juni, aan een slijmbeurs in een knie. "Dit komt hard aan," aldus Pevenage. "Ullrich reageert positief tijdens een controle die we nota bene zelf hebben aangevraagd. Wij hebben een systeem waarbij elke renner minstens vijf keer per jaar wordt getest waar hij zich ook bevindt: op reis, op training of tijdens de revalidatie."

Dronken

Voor Pevenage is de positieve reactie een bevestiging dat Ullrich de verkeerde weg is ingeslagen. "Dit voorval staat niet alleen. Een maand geleden zat hij dronken achter het stuur en was hij betrokken bij een auto-ongeluk." De renner uit Rostock kwam er genadig van af. Hij moest zijn rijbewijs voor een jaar inleveren en kreeg een boete van twee maandsalarissen, ongeveer 660.000 euro.

Wielergeschiedenis

Ullrich schreef in 1997 wielergeschiedenis. Hij werd op -jarige leeftijd de eerste Duitser die de Tour op zijn naam bracht. Daarnaast werd hij vier keer tweede, in 1996, 1998, 2000 en . Voor zijn overstap naar de profs werd de in de DDR opgegroeide renner in 1993 in Oslo wereldkampioen bij de amateurs. Zes jaar later won hij de Ronde van Spanje en de wereldtitel tijdrijden.

Niet meer in actie

Twee jaar geleden voegde hij er in Sydney een Olympische titel aan toe. Het jaar erop behaalde hij wederom de wereldtitel tijdrijden. Voor de Tour van dit jaar meldde hij zich, net als in , af. Door de chronische knieblessure kwam hij dit seizoen slechts in een etappekoers (Ronde van Qatar) in januari uit. Directeur Kindervater van Telekom vermoedt dat de kopman, wiens contract volgend seizoen afloopt, dit seizoen niet meer in actie zal komen.

Corticoïden

In de Ronde van Italië ontsnapte Ullrich vorig jaar aan een schorsing. Bij een doping-razzia werden in zijn plas sporen van corticoïden gevonden. Uit zijn medisch dossier bleek dat hij het middel nam ter bestrijding van astma. Bij een positieve contra-expertise kan de inwoner van Merdingen in het Zwarte Woud rekenen op een schorsing van zes maanden.

Duitse atleten

Ullrich is de derde prominente Duitse topsporter die positief reageert. Worstelaar Leipold moest in Sydney het olympisch goud inleveren. Atleet Baumann, olympisch kampioen op de 1500 meter in Barcelona 1992, kreeg een startverbod voor Sydney.